Antena Meniu Search
x

Video Probleme și cu mierea din Ucraina. Ajunge la noi la prețuri extrem de mici, de o calitate îndoielnică, și afectează apicultorii locali

După fermieri şi apicultorii români se revoltă. Spun că, din cauza produselor ucrainene care au invadat piaţa, nu-şi mai pot vinde marfa. Mierea vecinilor ajunge în ţară la preţuri mai mici şi cu peste 40% faţă de mierea produsă la noi. În plus, cea străină ar fi un amestec din mai multe state, inclusiv din China. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 04.05.2023, 11:00

Vezi și

Apicultorii se pregătesc de prima recoltă de miere din acest an. Cei mai mulţi îşi vor vinde marfa direct la poarta fermei, din cauză că nu ajung în marile magazine şi aşa sufocate de produsele din import. 

Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine: Marea Rusie nu a mai primit miere din Ucraina şi Europa a deshis larg porţile. 

Ucraina produce anual peste 70.000 de tone de miere

Mai mult de jumătate din cantitate o exportă, inclusiv în România. Date concrete însă nu au nici măcar autorităţile. 

Pe acelaşi subiect

Ioana Fetea, Asociația Crescătorilor de Albine: Nu există un import controlat, în sensul în care să ştim că intră o mie de tone, 1.500. Intră la liber, cât se poate intra. Mierea vine la nişte preţuri de dumping, foarte scăzute. Producerea unui kilogram de miere, undeva la 2,3 - 2,4 euro, de la ei intră la 1,3-1,5.

Mădălina Chițac, reporter Observator: Am cumpărat din supermarket acest borcan cu miere. O miere din import, din UE şi din afara UE. Am dat pe acest borcan 14 lei. Asta în timp ce mierea românească, un astfle de borcan, la acelaşi gramaj, tot de tei, costă 20 de lei. Aşadar o diferenţă de peste 40 de procente între cele două preţuri. 

Citește și: Sirop de păpădie. Rețetă naturală, simplă și ușor de preparat

Anita Barbu, reprezentant magazin: Ne împiedică pe noi să vindem mierea naturală, pentru că omul vede o miere ieftină şi este tentat să o cumpere, făcând economii. 

Apicultorii români cer şi ei un sprijin financiar de la Cominia Europeană, pentru a-şi acoperi pierderile. Şi spun că vor ca importurile de miere din Ucraina să înceteze. 

Ion Cioroianu, Asociația Fermierilor din România: A pătruns miere din Ucraina. Ucraina e cel mai mare producător de floarea-soarelui din lume. Floarea soarelui la ei e tratată cu pesticide care sunt interzise în UE. Şi aceste reziduuri de pesticide se regăsesc şi în miere. 

Autorităţile spun că monitorizează mierea din Ucraina, iar inspectorii au demarat controale 

Horia Constantinescu, președinte ANPC: Au fost prelevate inclusiv de la importatori, în urma controlului desfăşurat. Au existat suspiciuni generate de nivelul olfactiv sau gustul produselor pe care le-au ridicat colegii mei. 

România produce anual între 25 şi 30 de mii de tone, în funcţie de vreme. Jumătate merge la export, iar cealaltă se consumă intern. Ultimele date, venite de la Oficiul European de Luptă Anti-fraudă, arată că jumătate din mierea vândută şi mâncată în Europa este contrafăcută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Probleme și cu mierea din Ucraina. Ajunge la noi la prețuri extrem de mici, de o calitate îndoielnică, și afectează apicultorii locali