Antena Meniu Search
x

Video Miere adusă din China, ambalată sub numele unor branduri româneşti. Cum ajung să fie păcăliţi cumpărătorii

Aproape jumătate din mierea care se consumă în Europa vine din China. Piaţa românească este şi ea invadată de miere de import, iar etichetele nu conţin suficiente informaţii care să-i ajute pe oameni să aleagă în cunoştinţă de cauză. Apicultorii spun că sunt ai nimănui. Puţinele iniţiative pe care Guvernul le-a avut ca să sprijine producţia autohtonă au rămas doar pe hârtie, iar în lipsa reglementărilor privind piaţa de consum, cumpărătorii sunt păcăliţi, iar producătorii lăsaţi să se descurce cum pot. 

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 14.02.2023, 08:04

Vezi și

Legea nu îi obligă pe cei care comercializează miere să scrie ce procente sunt folosite în amestecuri ci doar țara de proveniență. Aşa se face că oamenii cumpără inclusiv miere din China, ambalată sub numele unor branduri româneşti. Iulian Tănase are o mică stupină în Teleorman. Produce miere pură și spune că e nevoie de reguli clare pentru etichetarea mierii. 

Iulian Tănăse, apicultor: Noi consumăm foarte multă miere în Europa, de foarte slabă calitate. De ce zic de foarte slabă calitate, pentru că mierea în China nu este supusă rigorilor şi standardelor Uniunii Europene. Mierea din China este foarte ieftină comparativ cu preţul pe kilogram, deci este undeva la un euro sau un dolar 60 fata de 2,4- 2,3 dolari preţul de achiziţie din România. 

După modelul cornul şi laptele, elevii din clasele primare ar fi trebuit să primească la şcoală ca supliment nutritiv şi miere. Despre programul pe care apicultorii îl aşteaptă ca pe o barcă de salvare se discută încă din anul 2006. Nu a ajuns niciodată să fie pus în practică.

Apicultorii sunt lăsaţi să se descurce cum pot

Pe acelaşi subiect

Aşa că apicultorii vând mierea pe internet, la târguri de profil sau cu ajutorul unor rețele create alături de alți producători. Cătălin Zamfir se ocupă cu aşa ceva. Îi ajută pe cei care nu au timp sa caute și să verifice producătorii. Livrează apoi către clienți produse autohtone, din ferme pe care ştie că le poate recomanda. 

Cătălin Zamfir, antreprenor: Dacă merg în comerţ acolo unde sunt foarte multe oferte, trebuie să aibă grijă ce aleg (...) Noi livrăm miere cultivată undeva în Judeţul Argeş. Se cultivă într-o zonă mai ecologică, în partea montană.

Statele UE au importat în 2021 din ţările din afara blocului comunitar 173.400 tone de miere naturală, în valoare de 405,9 milioane de euro, arată datele de la Oficiul European de Statistică. Cifrele spun că românii consumă în fiecare zi 70 de grame de zahăr și doar 3 grame de miere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Miere adusă din China, ambalată sub numele unor branduri româneşti. Cum ajung să fie păcăliţi cumpărătorii