Antena Meniu Search
x

Video "Misterul" produselor pe care premierul le-a văzut reduse cu 50%. Clienţii şi Consiliul Concurenţei nu le-au găsit în magazine după "marea ieftinire"

Plafonarea adaosului comercial nu se vede în magazine. Monitorizările făcute atât de Consiliul Concurenţei, cât şi de reporterii Observator arată scăderi sporadice şi nesemnificative de preţuri la alimentele de bază. Doar de la Palatul Victoria se vede altfel. Premierul Marcel Ciolacu susţine că preţurile s-au redus până la jumătate. 

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 05.08.2023, 11:57

Vezi și

La trei zile de la aplicarea hotărârii care plafonează adaosul comercial, premierul anunţă că ordonanţa e un real succes. 

Marcel Ciolacu, premierul României: "Mă bucură faptul că marile lanţuri de magazine au început să aplice din 1 august reducerea preturilor la alimentele de bază. Am văzut deja preţuri scăzute cu 35% şi chiar 50% la unele produse." 

Realitatea din supermarketuri e puţin diferită. Reducerile nu sunt chiar atât de consistente. Iar asta o arată şi monitorizările de preţuri făcute de Observator. Preţul unui kilogram de zahăr, spre exemplu, s-a redus doar cu 15% la unul din cei mai mari retaileri. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "De la 5 lei şi 49 de bani, zahărul s-a ieftinit şi a ajuns la 4 lei şi 75 de bani." 

Pe acelaşi subiect

La alte produse, preţurile au rămas chiar neschimbate. 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Cu trei zile înainte a intra în vigoare măsura plafonării, acest sortiment de lapte costa 4 lei şi 89 de bani. Vedem că acum are fix acelaşi preţ."

"Marea ieftineală" a adus şi scumpiri

Ba chiar unele alimente s-au scumpit, în ultimele zile. La fel şi uleiul. Litrul costă tot 6 lei şi 99 de bani, la fel ca săptămâna trecută. În timp ce altele au dispărut de pe rafturi. 

Mădălina Chiţac, reporter Obserator: "5 lei şi 49 de bani. Atât costa acest sortiment de ulei pe data de 28 iulie. Acum preţul a ajuns la 6 lei şi 99 de bani." 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Sortimentul de ouă pe care noi l-am monitorizat a dispărut de pe rafturi. Nu mai există acea cutie cu 10 ouă. În schimb, a apărut cutia cu 30 de ouă, pentru care retailerul nu trebuie să mai aplice vreun discount." 

Gabriel Biriş, analist fiscal: "Astfel de măsuri sunt foarte periculoase pentru că duc la penurie. Şi avem exemplele din Ungaria. A fost o decizie politică de a arăta că se face ceva pentru oameni. Sunt deja alte produse care au început să crească. Încet cresc şi preţurile la pompă." 

"Aţi observat scăderi de preţ la raft în supermarket?"

"Nu! N-am observat. Dacă ei spun că o să se ieftinească, o să se ieftinească. Dar măcar să simţim la buzunar." 

"Nu sunt mai ieftine. Chiar nu sunt. credeţi-mă, că am fost prin toate supermarketurile." 

"Premierul Ciolacu spune că preţurile au scăzut cu până la 50%."

"Nu-i adevărat!" 

"Cum vi se par preţurile de la alimentele de bază?"

"Mi se par la fel ca la noi, în Franţa." 

Efectele odonanţei care nu au fost luate în calcul

Ce se ieftineşte pe de-o parte, se va scumpi pe altă parte, avertizează analiştii. 

Gabriel Biriş, analist fiscal: "În condiţiile în care un supermarket are listate cel puţin 20.000 de produse. Este evident că principiul vaselor comunicante va acţiona. Şi ce pierzi de aici, recuperezi de lângă. Dacă tu reduci 10 bani la un  produs şi măreşti cu un ban la alte 20, eşti pe plus." 

Mădălina Chiţac, reporter Observator: "Măsura plafonării adaosului comercial rămâne în vigoare 3 luni, adică până la final de octombrie, timp în care rata inflaţiei ar trebui să scadă şi să ajungă la o singură cifră. Asta în contextul în care, la ultima raportare, inflaţia a fost de 10,3%. Dacă măsura plafonării funcţionează, atunci guvernanţii ar putea decide prelunirea acesteia." 

Consiliul Concurenţei monitorizează piaţa. Şi spune că, până acum, nu ar exista scăderi prea mari de preţuri. Primele concluzii oficiale însă vor veni zilele umătoare. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Stiri economice » "Misterul" produselor pe care premierul le-a văzut reduse cu 50%. Clienţii şi Consiliul Concurenţei nu le-au găsit în magazine după "marea ieftinire"