Antena Meniu Search
x

Video Cum poţi cumpăra produse cu 90% mai ieftine din supermarket. "Fiecare raft este semnalizat corespunzător"

În curând restaurantele, cantinele şi magazinele vor fi obligate să reducă prețul alimentelor care sunt pe cale să expire. În plus va trebui să doneze sau să transforme mâncarea rămasă în compost sau hrană pentru animale. Preşedintele a semnat legea rispei alimentare, care aduce reguli noi pentru patroni. Însă măsurile nu se aplică oamenilor obişnuiţi, care de fapt risipesc mai mult decât magazinele şi restaurantele. 

Alin Stan
de Alin Stan

la 16.03.2024, 20:41

Vezi și

Fiecare român aruncă anual circa 75 de kilograme de mâncare la gunoi. Împreună risipim 2,5 milioane de tone de alimente într un an.

Clientă: Încerc să nu mai cumpăr aşa mult şi să arunc apoi. Încerc să fiu mai ponderată pentru că este o criză.

Noua lege îi obligă pe cei care deţin restaurante, cafenele sau supermarketuri să vândă produsele aproape de expirare la prețuri reduse, să le doneze sau să le transforme în compost ori în hrană pentru animale. Unele magazine şi cafenele s-au adaptat deja. Scot la vânzare produse chiar şi cu 90% mai ieftine.

Alin Stan, reporter Observator: Lanţurile de supermarketuri din România au implementat deja sistemul antirisipă alimentară. Spre exemplu, această bucată de slănină afumată costă 8 lei, cu 50% reducere, iar termenul de expirare este de 20 martie.

Pe acelaşi subiect

Loredana Samoilă, reprezentant supermarket: Fiecare raft este semnalizat corespunzător, astfel încât clienţii să identifice reducerileReducerea pe care o aplică la produse este de 50-70 şi uneori şi 90%. Lucrăm şi cu băncile de alimente, cu grădinile zoologice.

Unde ajung alimentele care nu se vând

La o cofetărie sau cafenea se pierd zilnic până la 5% din alimente, iar la cantine se aruncă chiar și 15%, conform datelor din piaţă.

Stephane Lahaye, manager cofetărie: Pentru noi este foarte bine că a ieşit o lege despre risipa alimentară. Consider că avem o responsabilitate socială. Este cu reducere foarte mare. Între 50 şi 60% reducere. Le donăm la asociaţiile care se ocupă de copiii defavorizaţi.

Produsele care nu se vând ajung la Băncile pentru Alimente, iar de acolo sunt redirecţionate către centre sociale.

Gabriel Sescu, administrator Bancă de Alimente: Cea mai mare parte a produselor pe care noi le preluăm sunt în zona legume, fructe, lactate, carne. Ele au un termen mai scurt de valabilitate.

Banca lucrează cu ONG-uri care au programe sociale. Există și aplicații de unde clienții pot cumpăra produse mai ieftine.

Gregoire Vigroux, fondator aplicație: Prin aplicaţie, consumatorul cumpără mâncare la un preţ redus, între 50 şi până la 80%. Avem aproape o mie de parteneri în retail.

Legea urmează să intre în vigoare în cel mult 30 de zile, iar cei care o încalcă riscă amenzi pe până la 20.000 de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 1 vot
Întrebarea zilei

Mici cu E.coli şi zgârciuri în loc de carne, printre produsele comercializate în magazine. Aţi avut parte de experienţe neplăcute?

Observator » Stiri economice » Cum poţi cumpăra produse cu 90% mai ieftine din supermarket. "Fiecare raft este semnalizat corespunzător"