Antena Meniu Search
x

Noua formulă de calcul pentru ROBOR, anunţată de Ministrul Finanţelor

Ministrul de finanţe anunţă o nouă formulă de calcul pe ROBOR, o măsură care va avea efect asupra ratelor la creditele făcute de români. Măsura se numără printre cele mai importante posibile modificări ale Ordonanţei 114.

de Redactia Observator

la 22.03.2019, 18:01

Ministrul de finanţe în declaraţii de presă
Eugen Teodorovici a anunţat o nouă formulă de calcul pentru ROBOR - Mediafax Foto via Hepta

Ministrul de finanţe anunţă o nouă formulă de calcul pe ROBOR, o măsură care va avea efect asupra ratelor la creditele făcute de români. Măsura se numără printre cele mai importante posibile modificări ale Ordonanţei 114.

Eugen Teodorovici a anunţat vineri noua formulă de calcul a ROBOR, după ce, în ultimele zile, a purtat discuţii cu reprezentanţi ai băncilor şi ai fondurilor de pensii, legate de modificări care ar trebui aduse OUG 114.

"Printre cele mai importante măsuri sunt decuplarea ROBOR-ului de partea de taxă pe activele financiare. Acest nou ROBOR va fi calculat la tranzacţiile interbancare şi zilnice pe trimestrul anterior. E o medie aritmetică care se aplică pe trimestrul următor. Ăsta e şi scopul pe care l-am anunţat de când am aprobat OUG 114. Intenţia noastră este de a duce costul finanţării românilor mai jos şi este clar că e o diferenţa între ROBOR-ul bazat pe cotaţii şi cel pe propus pe tranzacţii, cum este în acest act normativ aflat încă în proiect. Este o scădere, nu pot să spun exact cât pentru că este o variaţie zilnică, e o medie aritmetică, dar clar se scade", a declarat Eugen Teodorovici.

Eugen Teodorovici a mai spus că ar putea rămâne mai puţine active financiare care să fie impozitate.

"A doua chestiune de modificat la această ordonanţă e cea legată de masa impozabilă, de active financiare. Au rămas mai puţine active financiare, au fost scoase cele legate de titluri de stat, împrumuturi pentru autorităţile locale, programe guvernamentale. (...) Dorinţa noastră e să facem un lucru foarte important pe două zone: să scădem costul de finanţare pentru cei care iau împrumuri în lei şi să creştem acest grad de intermediere finaniciară, care în România, din păcate, este încă scăzut. Adică să finanţăm economia reală", a spus ministrul.

În cazul fondurilor de pensii private din Pilonul II trebuie decisă o modificare până la finalul lunii martie, a declarat Ministrul de Finanţe, potrivit profit.ro.

"Am avut ieri o discuţie cu acţionarii din partea fondurilor de pensii. A rămas ca ei vor trimite azi o scrisoare către noi ca răspuns la ce am discutat ieri la Ministerul de Finanţe. (...) Dar, pot să vă spun că un aspect va fi clar în ordonanţă legat de Pilonul II de pensii şi anume că trebuie să luăm o decizie până la final de martie pentru că altfel efectul se produce (...) şi sigur va fi o modificare legată de Pilonul II de pensii", a spus Teodorovici.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri economice » Noua formulă de calcul pentru ROBOR, anunţată de Ministrul Finanţelor