Antena Meniu Search
x

Curs valutar

7 obiceiuri financiare sănătoase pe care poți să le urmezi și tu

Poate că banii nu aduc fericirea, dar te ajută să trăiești mai bine și să ieși din situații neprevăzute. De aceea, este important să-i gestionezi eficient. Astfel, ai control total asupra veniturilor, cheltuiești pe lucruri cu adevărat importante și poți economisi sume considerabile.

de Redactia Observator

la 21.08.2020 , 17:00

7 obiceiuri financiare sănătoase pe care poți să le urmezi și tu - Pixabay

Obiceiurile financiare sănătoase pot fi deprinse ușor și sunt esențiale nu doar în perioade de criză, ci în orice moment al existenței noastre. Dacă faci din economisire un stil de viață nu înseamnă că faci sacrificii sau că devii o persoană zgârcită, ci că ești mult mai conștiincios în privința cheltuielilor.

Iată ce să faci în mod frecvent pentru a avea mai mulți bani:

Stabilește-ți obiective financiare

Articolul continuă după reclamă

Scopul este cel care te ajută să gestionezi banii eficient. Cu siguranță ai anumite dorințe pe care vrei să le îndeplinești. Așa că nu visa și apucă-te de economisit pentru că orice este posibil. Pentru a-ți fi mai ușor, setează obiective financiare clare, cum ar fi să strângi 1.000 de euro pentru o vacanță, 2.000 de euro pentru a face schimbări în apartament sau 5.000 de euro pentru un avans bancar.

Împarte bugetul pe cheltuieli

Fără să ții evidența cheltuielilor n-o să poți atinge obiectivele propuse. Când vrei să economisești, trebuie să știi foarte bine ce pe se duc banii. Împarte bugetul pe cheltuieli fixe, lunare, și pe cheltuieli flexibile, cele care includ mâncarea și ieșirile în oraș. În bugetul tău de cheltuieli lunare ar trebuie să se regăsească și un procent pentru economii. 

Pune bani deoparte lunar

Fă o obișnuiță din a te plăti mai întâi pe tine. Ce înseamnă mai exact? În ziua de salariu pune un procent din bani, cel puțin 10%, într-o rezervă pentru urgențe. Te ajută să cheltuiești mai puțin, mai ales dacă tinzi să cumperi din impuls. Apoi plătește facturile și împarte bugetul rămas pe cheltuieli necesare, cum ar fi mâncarea, și dacă îți rămân bani la final de lună, pune-i în contul de economii.

Cumpără doar lucruri care-ți folosesc cu adevărat

Cu siguranță ai multe haine pe care nu le mai porți, și asta pentru că ai cumpărat fără control, doar pentru că ți-au plăcut pe moment. Pentru a evita să mai pierzi bani în acest fel, gândește-te că și o haină trebuie să fie o investiție, adică s-o poți purta cu mai multe scopuri (și la job, și la o petrecere) sau la un interviu și alte momente care necesită o ținută office. O regulă simplă pentru a nu cheltui inutil este să alegi acele haine create din materiale de calitate, care arată scump, dar care nu costă o avere.

De asemenea, renunță să mai cumperi diverse lucruri pentru casă care nu te ajută efectiv, ci sunt doar de decor, sau pe care nu le folosești des, cum ar fi o mașină de tocat carne. Orice cumperi trebuie să fie util.

Ține sume mici de bani în portofel sau în contul curent

Cu cât știi mai bine câți bani ai în portofel sau pe card, cu atât vei cheltui mai echilibrat. Așa că păstrează sume cât mai mici fizic sau în contul curent, mutând mare parte din veniturile tale în contul de economii care funcționează ca un portofel electronic. Știind că nu trebui să cheltuiești mai mult decât ai la dispoziție, vei fi mai chibzuit.

Cumpără mai puține alimente

Risipa alimentară înseamnă risipă de bani. Dacă nu consumi integral alimentele pe care le cumperi, este timpul să-ți schimbi comportamentul când mergi la piață sau intri într-un supermarket. Ghidează-te după regula de-a cumpăra doar atât cât consumi și de a consuma tot ce-ai cumpărat și vei preveni aruncarea alimentelor la coșul de gunoi și implicit cheltuirea unor sume mari. 

Ține economiile în valută

Schimbă periodic banii strânși în euro sau dolari pentru a nu fi tentat să-i cheltuiești. Este un truc simplu, dar de mare ajutor pentru a-ți îndeplini obiectivele financiare. Ținând banii în valută îi ții practic în siguranță. În plus, datorită aprecierii monedei internaționale față de leu, vei câștiga bani în plus prin această metodă.

Urmând aceste sfaturi te vei descurca mult mai bine cu veniturile lunare, dar și vei economisi pentru situații imprevizibile. În plus, te ajuta să acoperi creditele IFN, pe care le-ai obținut rapid în momente critice, și să-ți îndeplinești visurile.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă consideraţi dependent de telefonul mobil?
Observator » Ştiri economice » 7 obiceiuri financiare sănătoase pe care poți să le urmezi și tu