Antena Meniu Search
x

Video PNRR ar putea ajunge pe masa DNA. Consultanţă de 25 milioane euro pentru o instituţie de 5 milioane de euro

Proiectul care promite transformarea României într-o ţară ca afară ar putea ajunge pe masa procurorilor. Pentru că, spune ministrul Sănătăţii, sunt câteva amănunte pe care nu vrea să şi le asume şi a sesizat corpul de control al premierului. Consultanţa pentru înfiinţarea Agenţiei Naţionale de Investiţii în Sănătate, spre exemplu, ar costa de cinci ori mai mult decât funcţionarea acestei instituţii. 

de Redactia Observator

la 17.02.2022, 20:26

25 de milioane de euro ar urma să încaseze experţii europeni pentru consilierea viitorilor angajaţi ai Agenţiei Naţionale de Dezvoltare a Investiţiilor în Sănătate.   

Ministrul Sănătăţii a sesizat corpul de control al primului ministru si impută unora şi un posibil conflict de interese. 

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: În afară de miniștrii Sănătății a existat o doamnă, secretar de stat, care a lucrat la Banca Europeană de Investiţii, Andra Migiu se numea. A fost public lucrul ăsta. Dânsa s-a ocupat de PNRR împreună cu alţi colaboratori foarte apropiaţi, personal deci nu angajaţii după care dânsa în momentul în care a plecat de la Ministerul Sănătăţii s-a întors la Banca Europeană de Investiţii.

În plus, tocmai experţii BEI ar urma să acorde consultanţa. Unii dintre ei ar primi şi câte 2000 de euro pe zi. În sesizare este şi Marius Ungureanu, director de cabinet în mandatul ministrului Ioana Mihăilă, acum angajat al BEM. Iniţiatorului PNRR, fostul ministru USR al Investiţiilor Europene, Cristian Ghinea, nu vede nimic în neregulă în costul propus pentru consultanţă. 

Pe acelaşi subiect

Sesizarea ministrului Sănătăţii ar putea schimba lucrurile

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene: Dacă Guvernul nu are nevoie de experți, n-are decât să le facă domnul Rafila cu experții PSD și să rămână banii la buget. Castingul a fost calculat pe cât costă asistența tehnică în mod obişnuit, inclusiv ziua de training, inclusiv cât costă să îți iei un expert care să valideze un șantier.

Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: Ce tip de consultanţă este necesară încât cineva să îţi explice cum cumperi un echipament cu doi ani înainte să termini clădirea. Eu nu sunt făuritor de consultanţă.

Dan Vîlcanu, ministrul fondurilor europene: Nu este semnat niciun contract pentru că, la momentul la care noi vorbim, investițiile din domeniul sănătății sunt în zona de acte normative. 

Agenţia Naţională de Dezvoltare a Investiţiilor în Sănătate ar urma să se ocupe de construcția a trei din cele 25 de spitale pe care România s-a angajat în faţa Comisiei Europene să le construiască pentru a primi banii pentru PNRR

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » PNRR ar putea ajunge pe masa DNA. Consultanţă de 25 milioane euro pentru o instituţie de 5 milioane de euro