Antena Meniu Search
x

Video Premiaţi pentru că îşi fac treaba pentru care au fost aleşi. Primarii ar putea avea venituri cu 50% mai mari

Statul premiază normalitatea. Primarii aleşi tocmai pentru a îmbunătăţi condiţiile de trai în localităţile pe care le administrează vor primi sporuri pentru fiecare proiect făcut pe fonduri europene. Edilii vor primi în plus până la 50% din salarii. Bonusurile vin peste creşterile deja votate, în toamnă, în Parlament. 

de Redactia Observator

la 31.01.2023, 20:09

Vezi și

Ales în urmă cu aproape 16 ani, edilul din Roşia de Amaradia spune mândru că va lăsa ceva în urmă după ce nu va mai fi primar.

Primar: Aici am realizat, pe fonduri europene, un centru de zi pentru vârstnici. Un primar, dacă vrea să-şi facă datoria faţă de comunitate, o face pentru că asta e menirea lui, nu că ar stimula cineva cu un spor în plus.

Nu toţi primarii au iniţiativă

Doar că nu toţi primarii au iniţiativă. Într-o localitate aflată la nici 30 de kilometri depărtare, n-a mai ajuns niciun ban european de 4 ani. Proiectele primarului la al cincilea mandat au rămas pe hârtie.

Pe acelaşi subiect

Victor Geogia, primar Bengeşti-Ciocadia: Este foarte greu. Noi nu avem personal expert, calificat pentru aceste fonduri europene. Trebuie să angajezi şi un consultant pe care trebuie iar să-l plăteşti. Noi nu avem bani!

Şi cum ban la ban trage, pe primar îl vor ocoli şi sporurile de performanţă pregătite de Guvern.

Concret, Executivul vrea să îi premieze pe edilii harnici cu sume de până la 50% din salariu. Astfel, anual, primarii și președinții de consilii județene vor fi răsplătiţi în funcţie de numărul proiectelor derulate. Pentru un singur proiect, majorarea e de 15 procente. Pentru două, creşterea e de 20%. Iar pentru trei sau mai multe, primesc 25 de procente. Până acum, edilii primeau o parte fixă de 25%.

Marcel Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene: Nu este un spor pentru toata lumea. Incercam sa il facem stimulativ.

Proiectele absurde, precum parcuri în câmp sau stadioane doar cu numele, NU vor fi premiate. La Iaşi, un telescaun care rugineşte de 11 ani a costat aproape un milion şi jumătate de euro din bani europeni.

Marinela Strâmbulescu, consultant fonduri europene: Pot să majoreze oricât sporul. Nu cred că asta va creşte performanţa în accesare pentru că primarul nu este specialist.

Sporurile majorate vin peste creşterile salariale votate în toamnă

Sporurile majorate vin peste creşterile salariale votate în toamnă, de Parlament. Primarul Capitalei va primi cei mai mulţi bani. În cazul său, creşterea brută este de 4700 de lei. La polul opus, edilii comunelor mici beneficiază de o creştere de 1880 de lei, adică aproximativ 600 de lei net.

Ionel Chiriță, expert administrație: La ora actuală, Administraţia Publică Locală trăieşte pe salarii din 2019. Primarul e sub directorul de şcoală ca nivel de salarizare, sub managerul spitalului, sub comandantul Poliţiei.

Coincidenţă sau nu, cererea primarilor de a primi mai mulţi bani e tranşată cu un an înainte de alegeri.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri economice » Premiaţi pentru că îşi fac treaba pentru care au fost aleşi. Primarii ar putea avea venituri cu 50% mai mari