Antena Meniu Search
x

Video Plajele lărgite, din nou motiv de ceartă. La ce se pot aştepta turiştii care vin pe litoral vara viitoare

Pe plajele lărgite de la malul mării nu vor fi nici anul viitor beach-baruri. Este decizia ministrului Mediului, care a spus că eventualele soluţii vor fi luate pe perioade scurte, până când noile porţiuni de plajă vor parcurge toate etapele legale. Operatorii de plajă sunt debusolaţi, însă - aproape toate contractele de închiriere se vor încheia în curând şi n-au nici cea mai vagă idee despre cum îşi vor vinde pachetele turistice. Nemulţumiţi sunt şi primarii: vor ca plajele să intre în administrarea lor.  

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 18.10.2022, 20:02

Vezi și

Lărgirea plajelor pare să fi nemulţumit pe aproape toată lumea. Dacă turiştilor nu le place nisipul, administratorilor de plajă nu le convine că n-au voie să amenajeze beach baruri decât foarte departe de mal. Aşa că, au cerut celor de la Apele Române să schimbe regula. 

Răzvan Dobre, manager hotel: Din păcate, nimeni nu poate să îşi facă un plan de business în care să fie pe termen atât de scurt pentru că orice investiţie pe care o faci la plajă nu ţi-o poţi amortiza în 2-3 ani, decât dacă scazi foarte mult calitatea serviciilor. Iar nimeni din hotelierii din Mamaia nu îşi doreşte asta. 

Pentru moment, ministrul Mediului aruncă responsabilitatea la autorităţile locale. 

Tanczos Barna, ministrul Mediului: Pentru beach-baruri înţeleg că este o problemă pe plan local, nu există posibilitatea construirii, realizării lor fără plan de urbanism, acolo probabil va trebui să găsim împreuna cu ministrul Dezvoltării o excepţie de la regula generală. Să asigurăm construcţii temporale pe perioadă scurtă. 

Pe acelaşi subiect

Cum contractele de închiriere a plajelor expiră anul acesta şi nu pot fi reînoite până nu e gata un plan urbanistic de administrare pentru fiecare staţiune, primarii cer ca plajele turistice să ajungă la ei.

Vergil Chitac, primar Constanţa: Eu unul aş astepta să se termine planul urbanistic zonal, să ştim cum ar trebui să arate plajele extinse, iar după aceea să se faca transferul în administrarea noastră. 

Daniel Georgescu, primar Vama Veche: Deci 30% din suprafaţa plajei este obligat să o lase la dispoziţia celor care vor să facă plajă pe prosop sau să fie liberă. Acea suprafaţă să treacă de fapt, suprafaţa de 30 la sută din plajă să treacă în administrarea UAT.

Cristian Barhalescu, patron agenţie de turism: Ne dorim optimizarea costurilor în buzunarul clientului. Astfel încât pachetele turistice cu care noi ieşim pentru 2023 să fie cât mai bune din punct de vedere financiar, să fie tentate. 

La finalul implementării proiectului de reducere a eroziunii costiere, România va avea un teritoriu nou, cu peste 200 de hectare de nisip. Plajele din Mamaia s-au extins cu peste 50 de hectare. Iar alte zeci de hectare se amenajează acum în staţiunea Eforie Sud. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Plajele lărgite, din nou motiv de ceartă. La ce se pot aştepta turiştii care vin pe litoral vara viitoare