Antena Meniu Search
x

Video Cum se face testarea anti-Covid în școlile din mediul rural unde, adesea, personalul medical lipsește

Avem reguli şi proceduri, dar nu avem oameni specializaţi! Deşi în teorie autorităţile permit testarea copiilor simptomatici în şcoli, în practică, în multe localităţi nu are cine să facă testarea antigen.

de Adrian Obreja

la 09.02.2021, 18:36

Vezi și
  • Cei mai mulți dintre profesorii din mediul rural spun că nu sunt pregătiți să efectueze teste antigen pe elevi.
  • Autorităţile spun că testele vor ajunge doar în şcolile cu asistentă sau medic.

Majoritatea comunelor şi satelor nu au personal medical în unităţile de învăţământ, aşa că procedura ar cădea tot în cârca profesorilor. Doar că nu toţi sunt dispuşi să facă asta.

9 februarie. A doua zi de şcoală. Elevii sunt în bănci, după o pauză de aproape 4 luni. În şcoală nu există încă testele antigen. Mai grav este, însă, că şi dacă ar fi, în multe unităţi de învăţământ nu are cine să le facă.

Coteț Mădălina, educatoare: ”În școală nu există cabinet medical, însă avem doi profesori, doi colegi care sunt responsabili Covid și în localitate există dispensar medical”.

Profesorii refuză să-și asume responsabilitatea testării

Aceasta ar fi soluţia găsită de multe şcoli care nu au în acest moment personal medical specializat. Doar că sunt şi profesori care refuză să îşi asume responsabilitatea testării copiilor.

Mirela Sudacov: ”Este o procedura delicată care necesită cunoaștere. Nu sunt specializată, nu sunt perfecționată să fac astfel de test, nu mă simt personal în stare să fac acest test vreunui copil”

De altfel, directoarea unităţii de învăţământ din Tuluceşti spune că în seama cadrelor didactice cad oricum prea multe responsabilităţi care nu ţin de domeniul educaţiei.

Monica Teodorescu, director de școală: ”Deja facem triajul observational, observam toti copiii dacă au probleme medicale. În rest, luăm legătura cu medicii de familie și ei stiu ce să facă. Ar trebui cei de mai sus, de la Consiliul Judetean sau de la DSP să trimita pe cineva care să le și facă”

Autorităţile spun că testele vor ajunge în şcolile cu personal medical

Liliana Iordachescu, purtător de cuvânt DSP Galați: ”Unde nu există personal medical școlar nu vor fi trimise teste”.

Oana Enache, purtator de cuvânt ISJ Galaţi: ”Conform protocolului de testare, vor fi realizate doar de personalul medical, acolo unde exista personal medical. Acolo unde nu există se va gasi o soluție”.

Deocamdată soluţia nu a fost găsită aşa că, dacă un copil din aceste şcoli are simptome de COVID, cel mai probabil va fi trimis acasă. În judeţul Galaţi, doar trei localităţi au cabinet medical în şcoli.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Cum se face testarea anti-Covid în școlile din mediul rural unde, adesea, personalul medical lipsește