Antena Meniu Search
x

Video Racordarea la gaze e gratuită, dar puțini și-o permit. Culisele unui paradox românesc

Într-o Românie în care jumătate din gospodării se încălzesc cu lemne, racordarea gratuită la gaze ar putea însemna intrarea în secolul XXI. Mulţi nu îşi permit însă să plătească 6.000 de lei pentru branşarea la conductă, chiar dacă şi-ar recupera ulterior banii de la compania de gaze. Mai ales ca se mai adaugat si alte costuri: mii de lei in plus pentru caloriferele şi centrala din casă din propriul buzunar. 

de Redactia Observator

la 03.01.2022, 22:19

Vezi și

Ironia sorţii, la Turburea, unde se extrage petrol şi se prelucrează gaze naturale, unu din trei locuitori încă face focul în casă. Ca mulţi alţi locuitori ai comunei, Maria Armeanu nu a avut de ales până acum. Racordarea la gaze ar fi costat-o între 5.000 şi 6.000 de lei. Cu o pensie de 1.600 de lei, i-a fost imposibil să plătească.

Decizia ca branşamentul să se facă gratuit ar fi trebuit să rezolve problema. Doar că nu e chiar aşa. Tot ea trebuie să plătească proiectul tehnic şi lucrările de racordare. Abia la final şi-ar recupera banii de la distribuitorul de gaze, care ar deveni astfel proprietar pe instalaţii. 

Maria Armeanu, localnic: Nu ştiu dacă aş putea să mă descurc, nu ştiu, cu pensia micuţă pe care o avem. Cum să vă zic eu, pentru puterea pe care o avem noi la ora actuală...

Racordare la gaze. Alte mii de lei trebuie pentru centrală, calorifere şi ţevile necesare prin casă

Pe acelaşi subiect

Tot din buzunarul clientului. Prin sat, până acum, s-au racordat la conducta de gaze doar oamenii care au avut ceva economii sau care şi-au asumat împrumuturi.  

Ion Bârcă, primar Turburea: Este o sumă extraordinar de mare, fiecare se împrumută, s-au împrumutat în bancă să reuşească să-şi introducă gazele naturale. 

Fără nicio sursă de venit, Gloria Petrache depinde de banii trimişi de copii, pe care îi dă pe lemnele de foc şi pe butelia de gaz. 

Gloria Petrache, localnică: Pentru aragaz e 700 de lei o butelie, 700 şi cât mă ţine? Două-trei săptămâni, cel mult. Am dat 15 milioane pe lemne şi nu ştiu dacă îmi ajung, iarna de acum încolo începe. 

Oamenii se tem, mai nou, de facturile la gaze naturale

Oamenilor le-ar plăcea să aibă instalaţie de gaze şi să scape de grija lemnelor, dar au auzit de scumpiri şi se tem de facturi

Ion Bârcă, primar Turburea: Problema este atat: trebuie să umble la pretul metrului cub de gaze pentru că este foarte scump.

La nivel naţional, jumătate dintre gospodării se încălzesc cu lemne. În rural, procentul depăşeşte 80%. Decizia ca branşarea să se facă gratuit a fost luată în ultima şedinţă de Guvern din 2021. Iar primăriile pot co-finanţa extinderea reţelelor de gaze naturale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă gândiţi la o asigurare RCA în rate, din cauza scumpirilor?

Observator » Stiri economice » Racordarea la gaze e gratuită, dar puțini și-o permit. Culisele unui paradox românesc