Antena Meniu Search
x

Video Facturile la gaze, un haos general. Doi clienţi cu consum identic plătesc preţuri diferite. Explicaţiile specialiştilor

Continuă anomaliile pe piaţa energiei. În goana după profit, furnizorii se joacă cu banii consumatorilor şi le impun tarife diferite, fără vreo explicaţie concretă. S-a ajuns astfel ca un client din provincie să plătească de două ori mai mult ca unul din Bucureşti, la aceeaşi companie.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 23.12.2021, 20:08

Vezi și

Prima lună de iarnă a venit cu primele surprize din facturi pentru mulţi români.  De pildă, doi clienţi aflaţi la nici 70 de kilometri unul de altul au acelaşi consum, dar facturi diferite. Unul în jur de 1.000 de lei, celălalt peste 2.000 de lei. Pentru că niciunul dintre ei nu a optat pentru un contract nou, ambii au fost trecuţi automat pe piaţa liberă. Culmea, acelaşi furnizor.

Mădalina Chiţac, reporter Observator: Am aici două facturi la gaze naturale iar perioada de facturare este ultima jumatate a lunii noiembrie şi prima jumătate a lunii decembrie. facturile sunt de la doi clienţi de pe piaţa liberă. Unul este din Bucureşti diferenţele de preţ dintre cei doi sunt uriaşe. Spre exemplu, consumatorul din Bucureşti plăteşte 0,21 lei pe kilowat oră iar cel din Găeşti plăteşte 0.45 de lei pe kilowat oră. 

Reporterii Observator au contact furnizorul, care însă nu a oferit vreo explicaţie. Specialiştii au găsit una... uluitoare chiar

Ion Lungu, Asociaţia Furnizorilor de Energie: S-ar putea ca el să fi făcut contractul cu acelaşi furnizor. dar cel din Bucureşti, care avea mai ieftin, să fi făcut într-o perioadă mai aproape de începutul anului. iar celălalt mai târziu şi atunci preţurile au fost diferite. 

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Un furnizor care a ofertat gaze naturale pe piaţa liberă, la 1 ianuarie 2021, a avut alt preţ, la 1 noiembrie 2021 a avut alt preţ. Firmele mari lucrează cu directori comerciali, directori de vânzare, merge pe teren, identifică care este comportamentul diverşilor consumatori. În funcţie de aceste cercetări pe care le fac pe teren, el vine şi propune un anumit preş de vânzare.

Doar că nici asta nu e o variantă. Potrivit ofertelor de pe site ul ANRE, dacă ar schimba funizorul cel mai mic preţ de pe piaţă ar fi acum  0,4 lei pe kilowat oră. 

Facturile dau bătăi de cap clienţilor

Alţi clienţi, alte probleme. multi se plâng că n-au primit nici acum facturile pe luna noiembrie. 

Clienţi: Le aştept cu nerăbdare. Probabil le gândesc. le socotesc. când vin, să vină cu surprize. 

O să fie un cadou de Anul Nou. 

Silvia Vlasceanu, expert energie: Este o intârziere care va fi recuperată până la sfârşitul anului, sau ar trebui sa fie recuperată. Cei care au optat pentru factura prin poştă, poate să fie şi asta o cauză. Serviciile poştale care sunt foarte aglomerate în aceasta perioadă. 

Alţii reclamă faptul că facturile nu au fost compensate

Clienţi: Ce compensare, domnişoară? vorbim de România, unde se spun multe şi se fac puţine. 

La gaz mi-a venit mai mult cu 2 milioane jumătate. 

Silvia Vlasceanu, expert energie: Dacă furnizorul a încălcat prevederile legale şi nu a acordat compensare probabil că vor fi sancţionaţi de către autorităţi. 

Compania care furnizează gaze în judeţul Bihor a fost amendată cu 50 de mii de lei pentru că " a uitat" să pflafoneze preţurile

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să vă plătiţi vacanţa şi să fie anulată în ultima clipă?

Observator » Stiri economice » Facturile la gaze, un haos general. Doi clienţi cu consum identic plătesc preţuri diferite. Explicaţiile specialiştilor