Antena Meniu Search
x

Video Compensarea facturilor la gaze. Câți bani economisim în funcție de temperatura setată în casă

Compensările la gaze promise de autorităţi nu țin de cald românilor. Ca să primească banii, mulţi dintre ei ar trebui să ţină termostatul la limita de confort. Altfel, nicio sansă să se încadreze în consumul impus prin lege. În cele mai geroase luni de iarnă, nu ar trebui să consume mai mult de 250 de metri cubi. 

Andra Mitu
de Andra Mitu

la 16.12.2021, 17:21

Vezi și

România se confruntă cu o criză fără precedent pe piaţa gazelor, recunosc autorităţile. În ultimul an preţul a crescut cu aproape 50 la sută. 

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE: Este cumplit de greu sa explici unui consumator, fie el casnic sau industrial, că plăteşte de șase-șapte ori mai mult la gaze. 

Teoretic, timp de cinci luni consumatorii sunt ajutaţi de stat să îşi plătească facturile. În realitate, puţini vor primi reducerea. Ca să beneficieze de compensarea de 33% la factura de gaze trebuie să se încadreze într-un anumit consum. În noiembrie şi martie nu trebuie să fie mai mare de 150 mc, iar în lunile cele mai friguroase de iarnă  - decembrie şi ianuarie, să nu depășească 250 metri cubi. 

Ce spun experții în energie despre compensarea facturilor

Pe acelaşi subiect

Dumitru Chisăliţă, expert în energie: Pe gaze naturale vor fi foarte puține locuințe care se vor încadra în acel consum. În general iarna în România, mai ales în zonele unde temperaturile sunt coborâte, n-o să se încadreze decât o garsonieră, un apartament cu două camere.

Zoltan Nagy Bege, vicepreşedinte ANRE: La energie electrică consumul e generos. În cazul României peste 80 la sută au consum mediu lunar este sub 200 kwh. La gaze într-adevăr și reclamațiile care vin la ANRE asta sesizează, că foarte foarte mulți clienți nu s-ar încadra în această marja.

Şi atunci mulţi renunţă la confort ca să plătească facturi mai mici. Un singur grad în minus înseamnă o reducere în factură de 6%, spun experţii. 

Adrian Vintilă, Asociația FEL România: Dacă scădem temperatura ambientală în locuinţă de la 23 de grade, așa cum este media în România, la 21 grade, putem economisi până la 12 la sută din factură, chiar și 18 la sută.

Trucuri care ne pot ajuta să economisim bani la încălzire

Adrian Vintilă, Asociația FEL România: Dacă dăm draperiile sau perdelele de pe sursele de căldura, avem această mentalitate în România că trebuie să ascundem caloriferele. Nu înțeleg de ce, pentru că asta ne poate aduce o economie la factură de 10 la sută pe an.

Dacă avalanşa scumpirilor va continua, autorităţile iau în calcul să prelungească perioada de compensare. 

Consum lunar pentru compensarea facturilor la gaze

noiembrie: 150 mc

decembrie: 250 mc

ianuarie: 250 mc

februarie: 200 mc

martie: 150 mc

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Exclusiv Observator » Compensarea facturilor la gaze. Câți bani economisim în funcție de temperatura setată în casă