Antena Meniu Search
x

Video Regula de aur pentru a avea carne de porc pe masa de Crăciun. Revolta fermierilor: "Porcii să îi lase aşa cum sunt!"

Masa de Crăciun ne-ar putea costa mai mult. Guvernanţii pregătesc normele de aplicare a Legii Porcului care vin cu reguli noi şi stricte pentru crescătorii de animale. Autorităţile spun că nu se va limita numărul de porci crescuți în gospodării, dar se va impune respectarea unor măsuri draconice pentru a combate pesta porcină. Fermierii anunţă că vor fi nevoiţi să mărească preţurile pentru a face faţă noilor investiţii.  

Simona Vasiac
de Simona Vasiac

la 19.09.2023, 21:31

Vezi și

În Maramureş, creşterea porcilor acasă e o tradiţie. Iar mulţi chiar trăiesc din vânzarea animalelor de sărbători. Acum, micii fermieri aşteaptă cu îngrijorare normele de aplicare a legii porcului. De pildă, ar putea fi obligaţi să hrănească porcii numai cu cereale verificate, nu culese la întâmplare de pe câmp. 

Reguli stricte pentru carnea de porc

"Sunt foarte proaste pentru noi, pentru ţărani. ce să faci cu produsele? Porumb, ovăz, ce să faci cu ele? Porcii să îi lase aşa cum sunt. Ţăranul să îşi ţină porcii, să îi taie. Original, îngrăşat de el, ştie ce i-a dat de mâncare", spune Mircea Cîmpean, crescător de animale.

În plus, adeverinţa de la medicul veterinar va fi obligatorie. Alexandra crește în gospodăria sa din satul Lăpușel doi porci. Unul pentru familie, unul pentru o colegă de serviciu. Carnea de porc crescut în gospodării se vinde acum cu 13 lei kilogramul, dar oamenii cred că până la sărbători ar putea ajunge la 20 de lei.

Pe acelaşi subiect

Cât va costa porcul de Crăciun

"Va creşte preţul cărnii, dar problema e a noastră că vom rămâne cu porcul în gospodării, că nu o să ne mai dea nimeni atâţia bani pe carne, la un porc crescut în gopoadărie. O să prefere să meargă în magazine, să cumpere mai puţin", spune Alexandra Groşan, crescător de animale. 

"Pot creşte câţi porci doresc. Dacă ei doresc să vândă un porc, va trebui să sesizeze medicul veterinar, să facă documentele necesare. Dacă nu face acest lucru, există riscul să fie confiscată atât maşina, cât şi animalul care se află în maşină", a declarat Alexandru Bociu, preşedinte ANSVSA.

Administratorul unei mici ferme de porci nu a mai aşteptat deciziile Guvernului şi a luat singur măsuri pentru a se proteja de pesta porcină. "Sunt de acord şi eu că trebuie să avem garduri cu care să fie împrejmuite animalele care sunt în libertate - gard fix şi un gard electric care să nu permită accesul animalelor sălbatice care sunt purtătoare de virus", spune Ioan Tătăran, administrator fermă porci.

Pesta porcină face ravagii în ţară

Potrivit statasticilor, pesta africană a ucis un sfert din efectivele de porcine ale României în cei şase ani de când virusul face ravagii la noi. Legea privind exploataţiile de creştere a porcinelor şi combaterea pestei porcine africane a fost promulgată în luna mai a acestui an, iar normele de aplicare ar urma să fie gata până la sfârşitul lunii septembrie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde vă petreceţi Sfintele Paşti?

Observator » Stiri economice » Regula de aur pentru a avea carne de porc pe masa de Crăciun. Revolta fermierilor: "Porcii să îi lase aşa cum sunt!"