Antena Meniu Search
x

Video Pesta porcină face ravagii în Gorj. Oamenii, nevoiţi să stea cu porcii morţi în coteţ zile la rând

Carnea de porc crescut la țară va fi o delicatesă pe masa de Crăciun. Cel puţin aşa pare în Gorj, unde de două luni, pesta porcină face ravagii. Cu toate acestea, oamenii încă se luptă cu birocraţia atunci când animalele se îmbolnăvesc. Iar uneori sunt nevoiţi să stea cu porcii morţi în coteţ cu zilele. 

Diana Speretoiu
de Diana Speretoiu

la 23.08.2023, 14:06

Vezi și

În comuna Arcani, din Gorj, puţini sunt localnicii care mai au în bătătură porci. Cei mai mulţi şi-au tăiat animalele de frică să nu se îmbolnăvească. Alţii s-au trezit cu ele moarte în coteţ. Iar cum un necaz nu vine niciodată singur din cauza birocraţiei autorităţile nu reuşesc să ridice la timp cadavrele. Oamenii sunt revoltaţi şi spun că, în felul acesta, curţile lor devin focare de infecţie.

Reporter: De cât timp staţi cu porcul mort în coteţ?

Fermier: De ieri de la ora şase. Nu a venit nimeni. Decât acum. În dimineaţa asta au venit dar momentan nu au venit decât cu nişte hârtii. N-au venit ca să-l ia. Deci, îmi fac hârtiile şi pleacă şi eu rămân tot cu porcu până face primăria groapă unde face.  

Veterinar: Dar nu e atât de mult timp. S-a făcut tratament, s-au luat probe e sânge..asta e procedura.

După ce a fost ridicat, animalul a fost îngropat în spatele cimitirului din localitate. Autorităţile nu au pregătit încă un loc special pentru îngroparea porcilor bolnavi. "Am transmis adrese către toate unităţile administrativ teritoriale din judeţul Gorj să identifice aceste locaţii care să respecte solicitările legale legate de mediu, distanţă faţă de apă curgătoare", a declarat Iuli Popescu, prefectul judeţului Gorj. Astfel că, pentu început cel puţin, localnicii au fost sfătuiţi să-şi îngroape singuri animalele în propria curte.

În prezent în Gorj sunt semnalate cele mai multe focare de pestă porcină din România: aproximativ 200. Adică aproape 60% din totalul cazurilor înregistrate la nivel naţional.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Preferaţi ca pentru masa de Paşte să preparaţi cât mai multe produse în casă, pentru a evita E-urile?

Observator » Evenimente » Pesta porcină face ravagii în Gorj. Oamenii, nevoiţi să stea cu porcii morţi în coteţ zile la rând