România și BVB trec la statutul de piață emergentă, Ludovic Orban: "O evoluție pozitivă a Bursei"
Premierul Ludovic Orban a afirmat, luni, că trecerea României la statutul de piaţă emergentă secundară ”arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti” (BVB), dar consideră că această evoluţie este încă timidă şi intenţia Guvernului este de a sprijini în continuare dezvoltarea Bursei, a pieţei de capital.
- România avea până luni statutul de piață de frontieră.
- Premierul cere dezovoltarea Bursei de Valori București.
Ludovic Orban participă, luni, la evenimentul ”România emergentă”, organizat de Bursa de Valori Bucuresti.
“Mă bucur să fiu astăzi aici într-un moment favorabil pentru evoluţia economiei româneşti. Nu poate exista capitalism fără capital şi fără piaţă de capital. Faptul că România astăzi trece la statutul de piaţă emergentă secundară arată o evoluţie pozitivă a Bursei de Valori Bucureşti, dar din punctul meu de vedere, o evoluţie încă timidă şi din acest motiv intenţia noastră ca şi Guvern este aceea de a sprijini dezvoltarea în continuare a Bursei, a pieţei de capital”, a afirmat premierul.
El a precizat că sunt mai multe măsuri prin care poate fi dezvoltată piaţa de capital din ţara noastră.
“Sunt mai multe măsuri prin care vrem să dezvoltăm piaţa de capital din România: listarea de noi companii de stat la bursă, stimularea persoanelor, participării persoanelor fizice la piaţa de capital prin simplificarea procedurilor fiscale pentru investitorii de retail.
- Tânăr beat, blocat în mașina răsturnată peste două autoturisme, la Iași: "Mă auzi? Mă auzi?" (video)
- Streinu-Cercel, anunț îngrijorător în criza Covid-19: Ce se întâmplă acum în Spania și Franța este "alarmant"
- Un TIR a intrat în plin în mașina de poliție și în două BMW-uri oprite la control, pe Centura Capitalei
De asemenea, dorim să lansăm noi programe de emisiuni de titluri de stat prin intermediul Bursei deja s-au lansat emisiuni de titluri de stat în valoare un miliard de lei şi 168 de milioane de euro.
Dorim să încurajăm inclusiv prin măsuri de stimulare chiar de natură fiscală să încurajăm companiile private să se listeze la Bursă astfel încât să aibă posibilitatea de a îşi diversifica sursele de finanţare. Dacă ne uităm la finanţarea companiilor, vom vedea că în România suntem departe de modelul capitalist din ţările dezvoltate în care o mare parte din finanţările companiei se realizează de pe Bursă. Obiectivul este să dezvoltăm aceste instrument fundamental pentru economia de piaţă, care este Bursa de Valori”, a afirmat Ludovic Orban.
El s-a referit şi la legea care blochează vânzarea de active şi care afectează procesele începute de listare la Bursă a unor companii importante şi a menţionat că aceasta va fi modificată în Parlamentul după alegeri.
“Închei prin a vă spune că în procesul de dezvoltare a pieţei bursiere a apărut din păcate o lege care, nu pot să înţeleg raţiunea pentru care a fost adoptată şi am şi atacat-o la Curtea Constituţională, din păcate, nu ni s-a dat dreptate, care oarecum blochează vânzarea de active, de acţiuni afectând procesele pe care le-am început de listare la Bursă a unor companii importante, cum este, de exemplu, Hidroelectrica.
E clar că actuala structura a Parlamentului nu poate permite modificarea acestei lei, dar după alegeri obiectivul nostru este să modificăm această lege pentru că noi vrem ca lucrurile să curgă firesc în continuare şi noi vrem să creem dezvoltare economică, să generăm cu adevărat o dinamică economică şi prin intermediul pieţei de capital, a Bursei de Valori”, a explicat premierul Ludovic Orban.
Din 21 septembrie, piaţa de capital din România este inclusă în indicii furnizorului global de indici FTSE Russel pentru pieţe emergente. Până luni, România avea statut de piață de frontieră.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰