Antena Meniu Search
x

Ruşii de la Lukoil opresc exporturile de petrol pe ruta Baku-Tbilisi-Ceyhan. Pe unde le mută din cauza sancţiunilor UE

Ruşii de la Lukoil opresc exporturile de petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) și le vor muta pe oleoductul CPC, potrivit Reuters. Mutarea vine înainte de a intra în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra petrolului rusesc, pe 5 decembrie. Cumpărătorilor europeni le este interzis să cumpere și să comercializeze petrol rusesc după această dată. Fiind o "rută" majoră de export de petrol din Kazahstan, exporturile prin conducta CPC sunt scutite de sancțiunile europene.

De Redactia Observator la 30.11.2022, 15:38
Ruşii de la Lukoil opresc exporturile de petrol pe ruta Baku-Tbilisi-Ceyhan. Pe unde le mută din cauza sancţiunilor UE
Platformă de petrol din zăcământul Filanovsky - Profimedia

Grupul petrolier rus Lukoil va înceta să mai exporte petrol prin conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC) începând din luna decembrie, ca urmare a sancţiunilor occidentale vizând petrolul rusesc, şi în schimb le va reorienta spre oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), au declarat pentru Reuters mai multe surse din apropierea acestui dosar. Consorțiul Caspian Pipeline (CPC) transportă petrolul caspic din zăcămintele de la Tengiz la Novorossiysk-2, un terminal de export din portul rusesc Novorossiysk de la Marea Neagră.

Un embargou european privind importurile de petrol rusesc ar urma să intre în vigoare la data de 5 decembrie, când cumpărătorii europeni nu vor mai putea achiziţiona şi transporta petrol rusesc. De la acest embargou ar urma să fie exclus oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC), una dintre cele mai mari conducte de ţiţei din lume.

"Ţiţeiul rusesc părăseşte conducta BTC, motivul fiind sancţiunile, BTC nu mai permite accesul ţiţeiului rusesc" a declarat una din sursele citate de Reuters. Alte surse, care au dorit să îşi păstreze anonimatul au spus că decizia a fost luată ca urmare a presiunilor venite din partea acţionarilor occidentali de la BTC.

Lukoil alimentează cu ţiţei conducta BTC de la câmpurile sale petrolifere din Marea Caspică, Yury Korchagin şi Filanovsky. Cantitatea de petrol exportată de grupul rus prin această conductă se ridică la aproximativ două milioane de tone pe an.

Potrivit calculelor Reuters, exporturile de petrol ale Lukoil via oleoducutul CPC ar urma să se dubleze practic, până la 660.000 de tone în decembrie, de la un nivel de 364.000 de tone în noiembrie. Oleoductul Caspian Pipeline Consortium (CPC) este principala rută de export pentru ţiţeiul din Kazahstan şi doar aproximativ 10% din totalul petrolului livrat via CPC provine din Rusia.

Conducta Baku-Tbilisi-Ceyhan (BTC), care livrează petrol azer până în portul turcesc Ceyhan de la Marea Mediterană, are o capacitate de export de un milion de barili pe zi dar nu este utilizat la capacitate maximă. Nivelul exporturilor planificate pentru acest an este de 660.000 de barili pe zi. Principalii exportatori de petrol din Azerbaidjan via conducta BTC sunt companiile SOCAR, BP, MOL, Exxon şi TPAO.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri economice » Ruşii de la Lukoil opresc exporturile de petrol pe ruta Baku-Tbilisi-Ceyhan. Pe unde le mută din cauza sancţiunilor UE