Antena Meniu Search
x

Cum trimit ruşii petrol în SUA fără a încălca sancţiunile americanilor. Anchetă WSJ

Maşinile americanilor sunt în continuare alimentate cu benzină rusească printr-o lacună a sancțiunilor impuse din cauza războiului din Ucraina, arată o investigaţie făcută de The Wall Street Journal. Rafinăria Lukoil din Sicilia folosește până la 93% țiței rusesc pentru a produce benzină pe care o trimite apoi în SUA.

de Redactia Observator

la 02.11.2022, 17:57

Americanii folosesc în continuare benzină rusească. Gaura din sancţiunile SUA
Americanii folosesc în continuare benzină rusească. Gaura din sancţiunile SUA - WSJ

O rafinărie din Sicilia, deținută de al doilea mare producător de petrol și gaze din Rusia, Lukoil, funcţionează ca o poartă de ieşire pentru țițeiul rusesc, care în cele din urmă ajunge în SUA sub formă de benzină și alte produse rafinate. La finalul lunii mai, la 3 luni după ce SUA au sancţionat petrolul rusesc, benzina rafinată din ţiţeiul rusesc ajungea la un terminal din oraşul american New Jersey iar de acolo, la benzinăriile aflate pe toată coasta de est a Americii.

Pleca de la o rafinărie din Sicilia, deţinută de ruşii de la Lukoil. O gaură în sancţiunile impuse de americani permite ca ţiţeiul rusesc sancţionat, rafinat într-o altă ţară, în afara Rusiei, să fie trimis în SUA. 

Jurnaliştii de la Wall Street Journal au monitorizat nave, au analizat informaţii privind exportul de produse pe durata mai multor luni, documente de transport şi imagini din satelit pentru a arăta cum al doilea gigant petrolier al Rusiei, Lukoil, trimite petrol rusesc, rafinat în Italia, unor companii precum Exxon în Statele Unite, fără a încalca sancţiunile. 

Originea ţiţeiului poate fi schimbată în funcţie de locul unde este rafinat

Pe acelaşi subiect

Investigaţia celor de la WSJ arată că rafinăria ISAB a Lukoil din Siracuza, Sicilia, este unul dintre cele mai mari exemple a lacunei din sancţiuni. Aproape tot petrolul folosit de această rafinărie vine din Rusia, iar după ce este rafinat, este considerat a fi italian datorită unei vechi practici din industrie care permite ca originea ţiţeiului să fie schimbată în funcţie de locul unde este rafinat. 

SUA au impus sancţiuni Rusiei drept pedeapsă pentru invadarea Ucrainei pe 24 februarie. Au interzis importurile de ţiţei şi produse petroliere şi au sancţionat oligarhi ruşi şi companii despre care oficialii americani spun că sunt apropiate preşedintelui Vladimir Putin. Spre deosebire de Rosneft, cea mai mare companie de petrol şi gaze din Rusia, Lukoil nu a fost sancţionată. Lukoil este încă prezentă pe piaţa din SUA şi distribuie benzină şi motorină în 11 state americane, potrivit site-ului companiei.

Singurul motiv pentru care Lukoil poate vinde petrol rusesc în SUA este pentru că ţiţeiul trece prin rafinăria din Sicilia. Aceasta este a doua cea mai mare rafinărie din Italia şi a cincea din Europa. Înainte de război, rafinăria din Sicilia aducea şi amesteca ţiţei din cel puţin 15 ţări, iar în medie 30% provenea din Rusia. În prezent, majoritatea covârşitoare a petrolui sosit aici este din Rusia pentru că băncile europene nu mai împrumută bani rafinăriei ISAB din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina. Prin urmare, rafinăria Lukoil nu mai poate cumpăra ţiţei din alte ţări. Din luna aprilie, 93% din petrolul său este rusesc, restul fiind un amestec de petrol ruso-kazah sau din Kazahstan.

Aproape tot ţiţeiul provine din porturile ruseşti, cea mai mare cantitate fiind din Primorsk. O imagine din satelit, surprinsă aici, la finalul lunii martie, arată petrolierul SCF Baltica, navă deţinută de cea mai mare companie de transport de stat din Rusia, Sovcomflot, aflată pe lista de sancţiuni a SUA. Petrolierul respectiv a transportat ţiţei la rafinăria din Sicilia.

O purtătoare de cuvânt a Trezoreriei Americane, care administrează şi impune sancţiunile, a refuzat să comenteze situaţia, dar sancţiunile americane prevăd o scutire pentru orice produs de origine rusă care a fost transformat substanţial într-un alt produs străin. În general, o transformare substanţială înseamnă că petrolul a fost schimbat prin procesare sau fabricare, precum rafinarea.  Rafinarea este un proces prin care ţiţeiul este încălzit şi distilat. Prin acest proces ţiţeiul este tehnic transformat într-un produs petrolier diferit, dar dacă produsul iniţial folosit în rafinăria din Sicilia era adus în SUA, însemna o încălcare a sancţiunilor.

Sancțiunile europene la adresa petrolului rusesc intră în vigoare pe 5 decembrie

Rafinăria ISAB a exportat în SUA aproape 5 milioane de barili de produse petroliere din martie încoace. Aproape 2,5 milioane erau cu benzină. Această cantitate este echivalentul a unu "plin" pentru 7 milioane de maşini. WSJ a urmărit transporturile către cel puţin 7 cumpărători din 13 locuri diferite. O parte din aceste transporturi o reprezintă benzina. Informațiile de transport nu arată mereu cine este cumpărătorul, deși poate fi identificat locul unde ajunge. Datele arată că produsele petroliere au fost cumpărate de Exxon şi alte companii care tranzacționează petrol, precum o ramură a Lukoil, Litasco.

Cele mai multe produse petroliere de la Lukoil Sicilia care au ajuns în SUA, începând din martie, au trecut prin terminalul Exxon din Baytown, Texas. Deși aceste transporturi reprezintă o mică parte din importurile americane, ele arată cât de grea este monitorizarea și eliminarea petrolului rusesc din lanțul de aprovizionare american.

Rafinăria Lukoil din Sicilia va fi obligată să renunțe la importurile de petrol rusesc sau chiar să se închidă după ce intră în vigoare sancțiunile europene la adresa petrolului rusesc, pe 5 decembrie 2022.  Între timp, la unele benzinării din SUA, americanii fac plinul la mașini cu bani care ajung și la ruși.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Stiri economice » Cum trimit ruşii petrol în SUA fără a încălca sancţiunile americanilor. Anchetă WSJ