Antena Meniu Search
x

Video Scumpirile pun pe butuci agricultura românească. Unii producători din Gorj refuză să mai investească în pământul deţinut

Recentele scumpiri ale motorinei şi îngrăşământului pun pe butuci agricultura. Dacă unii producători aleg, la rândul lor, să crească preţul, alţii ajung direct la faliment. În judeţul Gorj de exemplu, mulţi agricultori renunţă şi nu mai investesc în pământul pe care-l deţin, tocmai pentru că nu mai este rentabil.

Alin Stan
de Alin Stan

la 18.03.2022, 17:58

Vezi și

Zeci de hectare de pământ lăsate în paragină - este imaginea dezolantă dintr-o localitate din judeţul Gorj. Oamenii renunţă să mai cultive solul. 

Victor Geogia, primar Bengeşti-Ciocadia: Preţurile au crescut destul de mult şi oamenii nu mai pot face agricultură. Sacul de îngrăşământ a ajuns undeva pe la 280-300 de lei.

Nicu Cherea, agricultor: Nu se mai merită şi deja s-a scumpit şi azotul cu 300%, motorina deja am înţeles că se duce undeva la 10-11 lei pe kilogram. Deja ierbicidele sar şi ele, sămânţa. Dacă va fi ca anul trecut, am avut o secetă cumplită, nu o să putem acoperi cheltuiala, nu se mai merită sa investim.

Dacă unii au tras deja pe dreapta utilajele, alţii fac un compromis şi cultivă mai puţin. 

Pe acelaşi subiect

Ion Dicu, agricultor: La 5 hectare, 10 de fapt, pe care voiam să le cultiv cu porumb, o să cultiv doar 3 hectare, restul o să le las. Te împrumuţi de bani ca să mai poţi cultiva si nu scoti nici la jumătate.

Ajutorul oferit de statul român nu este suficient pentru agricultori

Ajutor din partea statului român primesc, însă nu suficent.

Traian Crăc, director APIA Gorj: Noi derulăm programele noastre obişnuite, la sprijinul pe motorină. Cam 1.56 lei pe litru a fost compensarea. În mod normal, când era motorina cam 5-6 lei, aproximativ un sfert din preţul motorinei era subvenţionat.

Până ce Guvernul va hotărî noua subvenţie, cultivatorii nu mai pot face faţă costurilor. Din miile de hectare de teren arabil din judeţul Gorj, numai jumătate vor ajunge să producă în acest an.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Stiri economice » Scumpirile pun pe butuci agricultura românească. Unii producători din Gorj refuză să mai investească în pământul deţinut