Antena Meniu Search
x

Video România exportă cantităţi uriaşe de grâu, în ciuda războiului din Ucraina. Ţările vecine au restricţionat transportul de cereale

Din cauza războiului, vom mânca pâine mai scumpă. Specialiştii din industria alimentară estimează creşteri consistente ale preţurilor la alimentul de bază consumat de români, pe măsură ce toate cerealele sunt mai scumpe. Odată cu pâinea, vom plăti mai mult şi pentru alte produse esenţiale din coşul de cumpărături.

Mădălina Chiţac
de Mădălina Chiţac

la 08.03.2022, 20:24

Vezi și

La o brutărie din Capitală se fac zilnic mii de pâini şi chifle. De la o zi însă, costurile de producţie sunt tot mai mari: "Făina aceasta, săptămâna trecută, era undeva la 2,76 lei. Şi acum ar fi la 3,2 lei, începând de mâine". "Preţul la pâine va creşte din cauza creşterii preţurilor cerealelor, pe fondul războiului. Ucraina şi Rusia nu mai exportă cereale şi atunci cererea e mai mare. Preţul la bursă a crescut, preţul intern creşte şi e incontrolabil", spune Maria Ioana Acristei, proprietar brutărie.

Pâinea se scumpeşte din nou

Pâinea, estimează specialiştii din industria alimentară, se va scumpi cu mai bine de 20 de procente în perioada următoare. Iar acest lucru e unul de-a dreptul îngrijorător, având în vedere că românii sunt mari consumatori de produse de panificaţie. În fiecare an, un român consumă, în medie, 90 de kg de pâine. 

România, "grânarul Europei", exportă masiv

Pe acelaşi subiect

În mod paradoxal, România e unul din cei mai mari producători de grâu din Europa. Ţara noastră produce anual peste 9,6 milioane de tone de grâu, din care consumă 3,4 milioane. Restul merg către export. Numai că preţurile sunt dictate de bursă. "Noi suntem angrenaţi în acest sistem global al preţurilor. La noi nu are cum să fie mai ieftin faţă de Franţa, Germania sau de ţările baltice", explică Cezar Gheorghe, consultant agricol.

Cel mai mare preţ al grâului din ultimii 14 ani

De când a izbucnit războiul, iar Ucraina n-a mai putut exporta nimic, preţul grâului a ajuns la cel mai ridicat nivel din ultimii 14 ani. Se vinde în portul din Constanţa cu 350 de euro tona. Înainte era 260 de euro tona. În plus, şi cantităţile exportate sunt mai mari.

Ţările din jurul României au restricţionat exportul de grâu

"Constanţa a rămas singura locaţie unde se mai poate încărca grâu în bazinul Mării Negre. Bulgaria a restricţionat exportul de grâu, Ungaria a restricţionat exportul de grâu", spune Cezar Gheorghe. "România ar fi trebuit să vină cu o măsură imediată, astfel încât să fi oprit exportul de cereale pentru o perioadă, până ştim şi până se aşază lucrurile", crede Dragoş Frumosu, sindicat industria alimentară.

Ministrul Agriculturii spune că momentan nu există motive pentru care România ar interzice exporturile de cereale. Şi nu există nici riscuri ca populația să rămână fără cantități suficiente. Numai că riscul ca, odată cu cerealele, să se scumpească şi alte alimente este iminent.

Noi scumpiri la alimente de bază

"Creşterea preţului la cereale va conduce şi la creşterea preţului la furaje. Deci obligatoriu preţul la carnea de pasăre, vită şi porc - preţurile vor creşte. Preţul uleiului a explodat şi va creşte în continuare. Preţul la lapte şi produse lactate va depăşi 15% ca şi creştere de preţ", adaugă Dragoş Frumosu.

Ucraina este unul dintre cei mai mari zece producători de grâu din lume, cu 25-30 de milioane de tone de grâu. De trei ori mai mult decât România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vi s-a întâmplat să fiţi hărţuiţi într-un teambuilding?

Observator » Stiri economice » România exportă cantităţi uriaşe de grâu, în ciuda războiului din Ucraina. Ţările vecine au restricţionat transportul de cereale