Alarmă în UE. SUA au anunţat restricţii la exporturile de cipuri cu AI pentru 17 țări europene, inclusiv Polonia şi România
Guvernul SUA a anunţat luni restricţii la exporturile de cipuri și tehnologii cu inteligență artificială, care vor afecta 17 țări din UE, relatează Bloomberg şi POLITICO. Măsurile vizează inclusiv Polonia şi România.
- Ion Iliescu şi Petre Roman, urmăriţi penal în Dosarul Mineriadei. DETALII la Observator 19:00, la Antena 1
- USR a depus plângere împotriva lui Ciolacu, pentru "voturile date de PSD lui George Simion și Călin Gerogescu": "Toţi i-am dat"
Înalți oficiali ai Uniunii Europene au fost nevoiți luni să roage guvernul Statelor Unite să inverseze o decizie care ar putea împărți blocul în două tabere: câștigători și pierzători la inteligența artificială, relatează POLITICO. 17 țări membre UE rămân fără acces la microcipurile necesare pentru antrenarea modelelor de inteligență artificială, în timp ce alte 10 nu se confruntă cu nicio restricție.
"Reprezentăm o oportunitate economică pentru SUA, nu un risc de securitate", au transmis vicepreşedinta CE pentru suveranitate tehnologică, securitate şi democraţie Henna Virkkunen și comisarul pentru comerţ şi securitate economică Maros Sefcovic într-o declarație comună, o tentativă de a salva unitatea UE pe această temă.
POLITICO aminteşte de dependența puternică a UE de cipuri și tehnologii cu inteligență artificială de la companii din SUA, cum ar fi liderul mondial Nvidia. Aceşti semiconductori alimentează explozia de chatboţi precum ChatGPT și alte tehnologii cu inteligență artificială de ultimă oră.
"Este un alt semnal de alarmă dat Europei. Unele țări europene nu se mai pot baza pe SUA", a spus Philippe Notton, CEO al producătorului francez de cipuri cu AI Sipearl.
- Preţul unui bitcoin astăzi, miercuri 15 ianuarie 2025
- Care sunt preţurile la carburanţi astăzi, 15 ianuarie 2025. Au crescut cu 5 bani pe litru
- Ședință importantă la BNR. Analiștii anticipează că dobânda-cheie se va menține la 6.5%
- Primăvara vine cu preţuri mai mari la flori. Cu cât se vinde un buchet acum
- Când ar putea fi gata Autostrada Litoralului. Proiectul costă peste un miliard de euro
Luni, administrația președintelui american Joe Biden și-a intensificat eforturile de a bloca accesul Chinei la microcipurile cu AI. Washingtonul este îngrijorat că tehnologia ar putea fi folosită greșit sau ar putea ajunge în sisteme militare. Este cea mai recentă măsură dintr-o serie de încercări de a sufoca aprovizionarea Chinei de microcipuri avansate.
"Este esențial să nu lăsăm această tehnologie critică în străinătate și ca inteligența artificială a lumii să circule pe infrastructură americană", a transmis Casa Albă într-un comunicat.
Semnal de alarmă pentru UE
SUA au introdus un sistem pe niveluri care oferă unui grup de 18 țări de pe glob acces nelimitat la cipurile americane cu AI, în timp ce alții au restricţii la numărul de cipuri cu AI pe care le pot cumpăra.
În mod surprizător, guvernul SUA nu a tratat UE ca pe un întreg. O linie de demarcație străbate UE: țările din Europa de Vest, în general, nu se confruntă cu restricții, în timp ce majoritatea țărilor din Europa de Est au acum limite privind cantitatea de microcipuri pe care le pot cumpăra.
Franța, Germania, Belgia, Țările de Jos, Irlanda, Suedia, Finlanda și Danemarca, Spania și Italia nu au de ce să se teamă. În schimb Polonia, care a promis chiar săptămâna aceasta că va cheltui foarte mult pentru dezvoltarea tehnologiilor cu inteligență artificială, este cea mai notabilă victimă.
Mișcarea ar putea provoca probleme Greciei și Luxemburgului, alese de Comisia Europeană pentru a dezvolta un supercomputer optimizat pentru inteligență artificială cu care startup-urile și cercetătorii să-și poată antrena modelele de ultimă generaţie.
Înalții oficiali ai UE au îndemnat SUA să ridice restricţiile de export pentru țările afectate. "Am împărtășit deja preocupările noastre actualei administrații americane și așteptăm cu nerăbdare să discutăm constructiv cu următoarea administrație americană", au spus Virkkunen și Sefcovic.
Indiferent de rezultat, UE ar trebui să vadă această decizie a SUA ca un semnal de alarmă și o motivație de a-și construi propria industrie de cipuri cu AI.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰