Antena Meniu Search
x

Video "Sunt cozi de tăiat vaci la abatoare". Vom da şi 100 de lei pe un kg de caşcaval, spun fermierii, care nu mai fac faţă scumpirilor

Preţul laptelui s-a dublat în ultimele zile, iar asta ar putea transforma caşcavalul în produs de lux. Fermierii susţin că produsele făcute 100% din lapte ar putea ajunge să coste peste 100 de lei kilogramul. 

de Redactia Observator

la 06.09.2022, 21:26

Vezi și

România produce anual 3,8 milioane de tone de lapte. Peste 86% din această cantitate este procesată de Asociaţia Patronală Română din Industria Laptelui. Reprezentanţii Asociaţiei estimează că până la finalul anului preţul tuturor produselor făcute 100% din lapte vor exploda. Caşcavalul şi telemeaua sunt primele pe lista scumpirilor. 

Cât a ajuns să coste caşcavalul

"Acum, caşcavalul care are 15 - 20 de zile de maturare pleacă de la poarta fabricii de undeva de la 35, 40, 47 de lei, depinde şi în ce magazine vă uitaţi, că au marje diferite. Eu am fost la raft şi m-am uitat. Telemea, 47, 50, 55, depinde cum este ambalată. Brânzeturile maturate au trecut de mult de 100 de lei. Preţul la raft este strict politica comerciantului. Acum avem peste 60 - 65 de lei pe kilogram la caşcaval. Ceea ce vedem astăzi, la raft, este făcut din laptele cumpărat în luna iunie", a declarat Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

Claudiu se ocupă de o mie de vaci la o fermă din Afumaţi şi are o producţie zilnică de 15.000 de litri de lapte. Dacă până acum vindea cu 1,5 lei un litru, din septembrie a dublat preţul. "Nu rezistăm dacă nu scumpim litrul de lapte. Deci dacă eu vând laptele cu 3 lei, nici nu fac profit. Deja fermele mici au dispărut. Din două milioane de vaci pe care le aveam în ţară, mai avem în momentul de faţă cam 200 - 250.000", spune Claudiu Daviţoiu, director fermă.

Pe acelaşi subiect

Scumpiri în lanţ. Vacile, tăiate în abator

Fermierii spun că e un efect în lanţ. Mâncarea pentru animale e mai scumpă, preţul energiei electrice şi al gazelor au explodat, iar seceta a amplificat criza. Unii şi-au vândut deja animalele. "Sunt cozi de tăiat vaci la abatoare, se fac programări. Dacă acum avem deficit de lapte, ce va fi în ianuarie, februarie 2023? Dacă până anul trecut aveam un deficit de lapte de de 200.000 - 300.000 de tone de lapte pe an, până în luna mai-iunie depăşisem 700.000 de tone deficit lapte materie primă oferit de către fermieri", a precizat Dorin Cojocaru, preşedinte APRIL.

În piaţa Obor din Capitală vânzătorii simt deja efectele: se cumpără mai puţin. Un producător a ajuns să vândă doar 3 kilograme de caşcaval pe zi. Întrebată dacă şi-ar putea permite caşcaval de 100 de lei kilogramul, o femeie răspunde: "Nu! La pensiile pe care le avem, nu. Am lua câte două feliuţe, acolo, de poftă"

Pentru a produce un singur kilogram de caşcaval sau telemea, e nevoie de 8-10 litri de lapte. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri economice » "Sunt cozi de tăiat vaci la abatoare". Vom da şi 100 de lei pe un kg de caşcaval, spun fermierii, care nu mai fac faţă scumpirilor