Video "Comoara" pădurilor româneşti, vândută peste hotare cu 6,5 euro/kg. Secretul dezvăluit de nea Gheorghiţă, după 30 de ani de muncă
Ploile din ultimele zile au fost mană cerească pentru culegătorii de ciuperci din Suceava, iar recolta bogată din acest sezon a dus la o creştere semnificativă a vânzărilor. Hribii şi gălbiorii, sortimente extrem de căutate, se vând ca pâinea caldă atât la noi, cât şi în străinătate. Sunt adevărate delicatese pe care gospodinele le folosesc la prepararea celor mai gustoase tocăniţe, dar şi la borcanele cu zacuscă.
Pădurile din Cârlibaba, judeţul Suceava sunt pline de hribi şi gălbiori, iar localnicii merg la cules de dimineaţă până seara. Printre ei, şi nea Gheorghiţă, care se ocupă cu această îndeletnicire de mai bine de 30 de ani.
Secretul culegătorilor de ciuperci din Suceava
Întrebat dacă există vreun secret, Gheorghiţă, culegător de ciuperci, răspunde: "Trebuie să ştii unde să-i cauţi. Dacă nu cunoşti pădurile...". Cunoaşte pădurea ca-n palmă. "Nu cred că este (n.r. vreun loc unde nu a fost). Uitaţi, acolo am ajuns. Sus, pe creasta aceea", arată el.
Este o muncă istovitoare, spune bărbatul, şi nelipsită de pericole. Însă, omenii locului sunt obişnuiţi cu riscurile: "E foarte greu, nu că e greu. La câte riscuri te supui aici ... Poţi cădea, de o sălbăticiune. Astea nu sunt riscuri?"
- Valul de scumpiri continuă. Producătorii de produse lactate avertizează că vor crește prețurile
- De teama scumpirilor la gaze, românii înlocuiesc caloriferele cu sobe. Cât costă zidirea uneia de teracotă
- Afacerea cu care un ucrainean a dat lovitura în România. Meseria învăţată de la tatăl său l-a ajutat să...
Ce calităţi are un bun culegător de ciuperci
Nu oricine poate fi culegător. În primul rând trebuie să cunoști foarte bine ciupercile, să știi unde să le cauți și să ai o condiție fizică foarte bună. După ce sunt culese din pădure, ciupercile iau drumul centrului de comercializare, unde sunt alese, curăţate şi depozitate în lăzi. De aici ajung pe mesele pensiunilor şi ale restaurantelor din zonă, dar şi pe rafturile magazinelor din ţară şi chiar şi din străinătate.
"Fiecare sortiment ia drumul lui. O parte merg direct la export, unde sunt cerute de italieni, francezi, englezi, nemți, iar o alta parte urmează un alt drum, merg către prelucrare. Dacă anul trecut, în perioada fructificației reușeam să adunăm 100-200 kg, anul acesta am avut câteva zile în care am reușit si 2.000 kg, pare un an mai bun", spune Gabi Bujor, administrator centru.
Ciupercile care sunt pentru export costă aproximativ 6,5 euro kilogramul, în timp ce în România, hribii pleacă din centrul comercial congelaţi, la 40 de lei kilogramul.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰