Ce urmăresc tinerii la târgul de joburi din București: salariu bun, program flexibil, beneficii
În cea mai acută criză a forţei de muncă, patronii par dispuşi să ofere orice, doar să aibă angajaţi. La cel mai mare târg de joburi din București le-au prezentat candidaţilor tot felul de beneficii.
În cea mai acută criză a forţei de muncă, patronii par dispuşi să ofere orice, doar să aibă angajaţi. La cel mai mare târg de joburi din București le-au prezentat candidaţilor tot felul de beneficii, de la abonamente la săli de fitness şi clinici medicale până la excursii cu familia, chirii decontate de ei sau laptopuri cadou. Oferta lor este bogată, însă cei pe care îi caută sunt prea puţini.
Entuziaşti şi încrezători în forţele lor, sute tineri se plimbă de la un stand la altul în căutarea locului de muncă ideal.
Ştefan este student în anul al doilea la Facultatea de Automatică, în Bucureşti. Nu a lucrat niciodată în domeniu, dar ştie ce îşi doreşte de la viitorul job.
Pretenţii la care angajatorii încearcă să se ridice, deşi, spun ei, cei mai mulţi dintre aplicanţi nu au experienţă.
Totuşi, ofertele sunt din ce în ce mai atractive. De pildă, o firmă din Timişoara caută ingineri auto care să lucreze în fabricile din Germania. Oferă beneficii inclusiv pentru familia viitorului angajat.
Ca să-i convingă să muncească pentru ei, alţi angajatori oferă micul dejun personalului, laptopuri cadou, abonamente la săli de fitness şi la clinici medicale private, masaj sau zile de vineri mai scurte la birou. Nu în ultimul rând, sunt dispuşi să îi şcolească pe viitorii colegi.
România are un deficit de forţă de muncă uriaş, de peste un milion de persoane. Cei mai căutaţi sunt IT-iştii şi inginerii. Deficit de resurse umane este şi în medicină, vânzări sau marketing. Ca să oprească această criză, Guvernul vrea să deschidă graniţele pieţei de muncă pentru peste 30 de mii de cetăţeni din state precum Nepal sau Vietnam.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰