Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Europa se bate cu Asia pentru gazul natural lichefiat: europenii plătesc mai mult. SUA au devenit cel mai mare exportator de GNL din lume

Decizia Rusiei de a reduce livrările de gaze naturale către Europa a intensificat concurența globală pentru gazul natural lichefiat. Țările din Asia se luptă practic cu cele din Europa cine dă mai mult pentru transportatoarele cu GNL. Importatorii asiatici și-au accelerat achizițiile pentru iarnă de teamă că Europa va acapara toate exporturile, scrie Bloomberg. O analiză a Reuters arată că exporturile de GNL în Europa sunt pe cale să depășească promisiunea făcută de Joe Biden în martie. 

de Redactia Observator

la 26.07.2022 , 17:52

Europa se bate cu Asia pentru gazul natural lichefiat: europenii plătesc mai mult. SUA au devenit cel mai mare exportator de GNL din lume Europa se bate cu Asia pentru gazul natural lichefiat: europenii plătesc mai mult. SUA au devenit cel mai mare exportator de GNL din lume - Shutterstock

Coreea de Sud și Japonia se grăbesc să cumpere gaz natural lichefiat pentru iarnă de teamă că Europa va obţine toate livrările, relatează Bloomberg. Chiar și unii clienți sensibili la preț din țări precum India și Thailanda încearcă să cumpere cât mai repede GNL pentru a evita penurii în următoarele luni, susțin traderii.

Gazprom a anunțat luni că va reduce din nou fluxurile prin conducta Nord Stream 1 către Europa săptămâna aceasta iar cumpărătorii din regiune sunt forțați să găsească alternative precum GNL.

Prețul gazelor a crescut marți pe pieţe

Articolul continuă după reclamă

Contractele futures pentru gazele naturale în Europa au ajuns marți la aproape de 200 de euro/MWh pentru prima dată din martie încoace. Gazul natural lichefiat a ajuns azi pe piața spot din Asia la 45 de dolari/mmbtu(per milion de unități termice britanice), un maxim sezonier. Și gazul american a atins azi cotaţia de 9,7dolari/mmbtu, cea mai mare din 2008 încoace. 

Pe acelaşi subiect

În public, Rusia susține că o serie de probleme tehnice precum reparația unor turbine de gaz și lipsa documentelor pentru una dintre ele au forțat-o să reducă recent livrările. Dar, în realitate, Kremlinul folosește aceste presiuni asupra liderilor din UE pentru a ridica sancțiunile împotriva Rusiei.

Prețurile de pe piața spot pentru gazul natural lichefiat, care se tranzacționează deja la un nivel maxim pentru această perioadă, riscă să crească și mai mult, deoarece cumpărătorii din Europa și Asia supralicitează la concurență pentru a obține încărcăturile. 

Oferta de GNL disponibilă pentru această iarnă este în scădere, din cauza întreruperilor la unitățile de export din Australia și SUA. Gazul natural este un combustibil cheie pentru generarea de energie și încălzire, iar creșterea prețurilor amenință o inflație mai mare în întreaga lume.

Asia şi Europa, război al supralicitaţilor pentru gaz

La aceste preț, cumpărătorii din unele țări emergente - cum ar fi Pakistan, Bangladesh și Argentina - nu își pot permite să cumpere de pe piaţa spot încărcături cu combustibil și se riscă o penurie de energie.

Coreea de Sud lucrează în prezent să-și securizeze achizițiile de GNL de pe piața spot și este îngrijorată din cauza incertitudinilor geopolitice, a declarat ministerul Energiei. O posibilă întrerupere a alimentării cu energie electrică a țării poate necesita mai multe achiziții de pe piața spot, potrivit Korea Gas Corp.

China - cel mai mare importator de GNL din lume anul trecut - nu este foarte activă pe piața spot de GNL din cauza restricțiilor provocate de Covid care au redus cererea de combustibil. Dacă activitatea economică a Chinei se va relua la capacitate mare, lucrurile s-ar putea schimba rapid și ar reduce oferta de GNL pentru Europa, a declarat săptămâna trecută Samantha Dart, director de cercetare a gazelor naturale la Goldman Sachs.

SUA au devenit cel mai mare exportator de GNL din lume 

Președintele american Joe Biden le-a promis liderilor europeni în martie că va ajuta Europa cu gaz natural lichefiat pentru a compensa piederile de gaz rusesc iar angajamentul său a fost primit atunci cu scepticism, se arată într-o analiză Reuters. Industria de GNL din SUA își atingea deja limitele de export, iar piața globală era dominată de contracte pe termen lung.

Acum Statele Unite sunt pe cale să depășească angajamentul făcut de Joe Biden în martie de a trimite 15 miliarde de metri cubi de GNL în Europa în acest an. Cel mai mare producător de gaze naturale a devenit și cel mai mare exportator de GNL din lume în prima jumătate a anului 2022, a anunțat luni Administrația pentru Informații Energetice (EIA) din SUA. Luna trecută, pentru prima oară în istorie, SUA au furnizat Europei mai mult gaz decât Rusia.

Exporturile de GNL din SUA către Europa depăşesc promisiunea făcută de Joe Biden

Creșterea este o veste bună pentru administrația lui Joe Biden care a încercat să consolideze legăturile energetice cu Europa pentru a combate influența Rusiei. Dar, având în vedere cererea uriașă de gaze naturale pe glob, importurile europene vin în detrimentul unor națiuni mai sărace precum Pakistan și India, care s-ar putea confrunta cu deficite energetice sau ar putea fi împinse către noi acorduri cu Rusia.

Până în luna iunie a acestui an, SUA au exportat aproximativ 57 de miliarde de metri cubi de gaz natural lichefiat, iar 39 de miliarde de metri cubi, adică 68%, au ajuns în Europa, arată datele Refinitiv. În comparație, exporturile de GNL către Europa pentru tot anul 2021 au fost de 34 de miliarde de metri cubi, sau 35%.

Aceasta înseamnă că Statele Unite au trimis deja mai mult gaz în Europa în primele șase luni ale anului 2022 decât au făcut-o în toate cele 12 luni din 2021. Dacă exporturile către Europa continuă în același ritm și în a doua jumătate a anului 2022, creșterea totală față de 2021 ar fi de aproximativ 45 de miliarde de metri cuvi.

Totuși ritmul exporturilor a încetinit în iunie, după ce un incendiu a închis terminalul Freeport, care asigură aproximativ 20% din procesarea de GNL din SUA. Operațiunile de aici nu vor fi reluate complet până la sfârșitul anului.  O altă provocare ar putea fi un sezon cu uragane cu mult peste medie în Atlantic, susțin analiştii.

Profit mai mare în Europa, decât în Asia. Gazele sunt deviate în ciuda penalităţilor contractuale

Practic, comercianții de GNL sunt dispuși să plătească penalități pentru că deviază către Europa, care plătește mai mult, încărcăturile cu gaze naturale lichefiate promise prin contracte unor țări ca Pakistan, au explicat analiștii. Tot analiștii care au susținut anterior că obiectivul lui Biden nu părea realist spun acum spun că industria, dominată de companii precum Cheniere Energy și TotalEnergies, s-a dovedit mult mai flexibilă decât se așteptau.

Dar asta a însemnat scăderea importurilor de gaz natural lichefiat din SUA în țările care plătesc mai puțin. Belgia, de exemplu, a înregistrat o creștere a importurilor de GNL din SUA de aproximativ 650%, în timp ce Pakistanul a înregistrat o scădere cu 72%, au arătat datele.

Prețul de referință pentru GNL în Europa a fost în medie în 2022 de 34,06 dolari per milion de unități termice britanice (mmBtu), comparativ cu 29,99 dolari în Asia și 6,12 dolari în Statele Unite. Anul trecut preţul mediu era de 16,04 dolari în Europa, 18 dolari în Asia și 3,73 dolari în Statele Unite. "Marfa ajunge acolo unde cere piața”, a explicat Ed Hirs, economist la Universitatea din Houston.

Tot nu este suficient pentru Europa

UE s-a angajat să reducă importurile de gaz rusesc cu două treimi în acest an, prin creșterea achiziţiilor din alte țări și stimularea energiei regenerabile. În ciuda creșterii neașteptate a livrărilor din Statele Unite, UE se află încă într-o poziție precară, în timp ce Rusia continuă să amenințe că va opri aprovizionarea cu gaze. Țările Uniunii Europene au căzut marţi de acord să reducă consumul de gaz cu 15% în următoarele 8 luni.

Analiștii spun că trecerea la gazul lichefiat din SUA nu va fi de durată, deoarece prețurile la GNL în Asia și America de Sud cresc pentru a atrage mai multe încărcături, iar clienții ameninţă cu acțiuni în instanță pentru a se asigura că sunt respectate contractele. 

"Realitatea cu adevărat brutală și dură este că Europa plăteşte mai mult şi scoate din joc ţările cu economii emergente. Pe termen lung, acest lucru nu este sustenabil și provoacă deja lipsuri de energie în sudul Asiei",  a explicat  Henning Gloystein, director pentru energie și climă la Eurasia Group. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri economice » Europa se bate cu Asia pentru gazul natural lichefiat: europenii plătesc mai mult. SUA au devenit cel mai mare exportator de GNL din lume