Antena Meniu Search
x

Video Ultimele încercări de a convinge Austria să ne accepte în Schengen. Ambasadorul român le transmite "un strigăt de ajutor"

Cu 36 de ore înainte de votul pentru aderarea României la spaţiul Schengen, cancelarul Austriei o spune din nou: Viena se opune. La un vot distanţă de intrarea în spaţiul de liberă circulaţie, România negociază febril. Bulgaria joacă altă carte - trece la ameninţări. Austria este ultima ţară care se opune, după ce Olanda şi Suedia au renunţat la obiecţii.

de Redactia Observator

la 06.12.2022, 19:44

Vezi și

"Ministrul de Interne a precizat clar. Nu există o aprobare din partea Austriei pentru extinderea cu Bulgaria și România. Este nevoie de mai mult timp. Avem 75.000 de imigranți ilegali neînregistrați, care au ajuns în Austria. Asta înseamnă că au sărit granița externă a Uniunii Europene" a transmis cancelarul Austriei, Karl Nehammer.

Răspunsul Austriei este ferm, dar preşedintele Klaus Iohannis speră să întoarcă decizia.

"În continuare se discută şi se negociază şi nu ne vom opri din discutat şi negociat până în ultimul moment. O decuplare este o chestiune care s-a mai discutat şi speranţa mea este să avem o decizie pozitivă şi să nu fie nevoie să discutăm în continuare aceste chestiuni", a declarat Klaus Iohannis

Discutarea situaţiei României separat de Bulgaria este unul dintre scenariile în care România ar putea să intre în spaţiul european de liberă circulaţie. Bulgaria anunţă, însă, represalii, dacă nu este primită în Schengen.

Pe acelaşi subiect

Austria susţine că frontierele României nu sunt sigure

Oficialii de la Viena nu ne vor în Schengen pe motiv că frontierele României nu sunt singure. Spun că mare parte dintre solicitanţii de azil în Austria au venit prin ţara noastră. Comisia Europeană contrazice clar datele.

"Bulgaria şi România şi-au crescut nivelul de protecţie la graniţe. Îndeplinesc complet cerinţele de a fi membre de drept în Schengen şi aşa aştept să fie şi rezultatul votului", a declarat comisarul european pentru Afaceri Interne, Ylva Johannson.

"Datele pe care Austria le-a prezentat sunt date eronate, sunt date false, nu privesc realitatea din teren. Cei 75.000 de migranţi au intrat, foarte probabil, prin zona Ungaria, unde este forţată graniţa de aproximativ 800-1.000 de ori pe zi, prin Croaţia unde este forţată între 300 şi 500 de ori pe zi, prin alte state europene, în niciun caz prin România", a transmis parlamentarul Rareş Bogdan

Statistica oficială a Agenţiei Europene pentru Pază şi Frontieră, Frontex, arată, într-adevăr, că nu România este veriga slabă. Ruta cu probleme rămâne Serbia, Ungaria, Croaţia. 128.438 de migranți au fost înregistraţi pe acest traseu în primele 8 luni ale anului, conform datelor furnizate de agențiile europene. Dintre aceștia, doar 3.574 de refugiaţi ilegal au fost înregistrați în România ca venind din Serbia - ţările de origine fiind Siria, Afganistan şi Turcia.

Refugiaţii din Ucraina nu intră la treceri ilegale. Datele Agenţiei Europene pentru Paza de Frontieră spun că peste 11 milioane de refugiaţi au intrat în Uniunea Europeană de la începutul războiului, iar mulţi dintre ei s-au întors, între timp, în Ucraina.

Nicolae Ciucă şi Lucian Bode, în Austria pentru negocieri

Premierul Nicolae Ciucă, ministrul de interne Lucian Bode şi o delegaţie a Poliţiei Române, plus Frontex, au mers în Austria pentru negocieri ieri. Astăzi, Bode a anunţat că România îndeplineşte toate condiţiile pentru intrarea în spaţiul Schengen şi că inclusiv austriecii ştiu asta.

"România îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderarea la spațiul Schengen. Rapoartele rezultate în urma celor două misiuni de evaluare ale României au fost pozitive și au fost dezbătute în grupuri de lucru inclusiv cu participarea reprezentanților Austriei", a transmis pe Facebook ministrul Lucian Bode.

Pe un ton diplomat, ambasadorul României la Viena, Emil Hurezeanu, îi transmite preşedintelui Austriei că ţara noastră merită să intre în Schengen şi că opoziţia austriacă ar putea avea efecte nedorite.

"Permiteți-mi, domnule președinte federal, să vă adresez un strigăt de ajutor, care nu trebuie înțeles ca o reclamație sau critică, ci exprimarea profundei mele îngrijorări față de riscul unei rupturi a apreciatei tradiții austriece în diplomație și comunicare", a spus Emil Hurezeanu.

Decizia finală va fi luată peste două zile

Decizia legată de intrarea României în spaţiul Schengen va fi luată peste două zile, la Consiliul European pentru Afaceri Interne. Austria are mai multe variante: să se abţină de la vot, să nu se prezinte sau să voteze împotrivă. Dacă va fi împotrivă, statul o poate da în judecată la Curtea Europeană de Justiţie.

Conform datelor furnizate de agențiile europene, în primele 8 luni ale acestui an, pe ruta Balcanilor de Vest au fost înregistrați în total 128.438 de migranți, iar dintre aceștia 3.574 de migranți au fost înregistrați în România ca venind din Serbia, fiind vorba despre aproximativ 2,7% din numărul total de migranți care au reușit să ajungă în UE prin România.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Ultimele încercări de a convinge Austria să ne accepte în Schengen. Ambasadorul român le transmite "un strigăt de ajutor"