Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Rezultate Bac 2024. Cum explică ministrul Educaţiei notele bune din acest an. Elevii spun că subiectele au fost uşoare

E ziua cea mare pentru elevii de clasa a douasprezecea. S-au afişat rezultatele la Bacalaureat. Pentru mulţi, acum poate începe vacanţa cu adevărat şi. planurile de viitor. Notele arată bine, cel puţin în statistici. Avem cea mai mare rată de promovare din ultimii ani, cu aproape 4 procente mai mult decât anul trecut. 

de Mădălina Iacob

la 08.07.2024 , 14:01

Elevii au scăpat, în sfârşit de examenul de Bacalaureat din acest an, unii dintre ei cu note foarte mari. Rata de promovare este de 76,4%, în acest an, faţă de 72,8%, anul trecut. Este cea mai mare rată de promovare din anul 2015 şi până în prezent. 

Avem, totuşi, o diferenţă dacă ne uităm la ponderea mediilor de 10. Doar 39 de elevi au obţinut această performanţă, faţă e 56 de elevi, anul trecut. Dacă ne uităm şi la topul judeţelor, cele mai mari note au fost obţinute în Cluj, Galaţi, Brăila, Bacău şi Braşov. Iar cele mai slabe rezultate s-au înregistrat în Ilfov, Harghita, Giurgiu, Mehedinţi şi Teleorman. 

Sunt totuşi elevi nemulţumiţi care au venit la şcoală să depună şi contestaţii. Spun că îşi doresc note mai mari decât le-au evaluat profesorii lucrările în acest an. Atenţie însă, nota de după contestaţii va rămâne nota finală a elevului, nu contează dacă este mai mare sau mai mcă. 

Vezi și

Cum explică ministrul Educaţiei notele din acest an

Pe acelaşi subiect

Elevii spun că subiectele au fost foarte uşoare, Ministerul Educaţiei nu confirmă acest lucru. Spună că efectul a fost acela al simulărilor date mult mai devreme în acest an. Deca a fost întrebată, luni, într-o conferinţă de presă, dacă a influenţat în vreun fel, direct sau indirect, subiectele la examenul de bacalaureat, în contextul în care acestea au fost catalogate de numeroşi absolvenţi drept foarte facile şi în contextul în care rezultatul de anul acesta la bacalaureat este unul superior celui obţinut în alţi anI.

„Ministrul Educaţiei nu are nicio implicare în ceea ce înseamnă procesul de elaborare a subiectelor, procesul de elaborare este gestionat de Centrul Naţional de Politici de Evaluare şi colegul meu vă poate da detalii cu privire la acest proces. De asemenea Comisia Naţională gestionează ce înseamnă desfăşurarea procesului de evaluare. Permiteţi-mi să mărturisesc că şi eu am văzut în presă diferite poziţii ale cardelor didactice care indicau mai degrabă un nivel mediu al subiectelor.

Nu cred că elevii care au învăţat bine au avut o problemă, însă în acelaşi timp dacă ne uităm la cifre vedem că ele nu sunt în mod semnificativ, statistic, nici mai bune, nici mai proaste decât în ultimii ani. Deci din punctul meu de vedere, la nivelul conducerii Ministerului nu a existat niciodată o interferenţă cu procesul firesc de elaborare a subiectelor”, a explicat Ligia Deca.

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Întrebarea zilei
Vă permiteţi să investiţi cel puţin 25 de lei pe zi?
Observator » Educaţie » Rezultate Bac 2024. Cum explică ministrul Educaţiei notele bune din acest an. Elevii spun că subiectele au fost uşoare