Antena Meniu Search
x

Video 33 de ani de durere. Drama trăită de Ileana, femeia al cărei fiu de 12 ani a fost ucis la Revoluţie. Sătulă de umilinţă, şi-a dat foc în Poiana Braşov

Autorităţile din Braşov au ţinut departe de ochii lumii un eveniment deosebit de grav, petrecut chiar de Ziua Eroilor, în apropierea staţiunii Poiana Braşov. O femeie de 65 de ani şi-a dat foc, umilită de faptul că nu i se mai plăteşte îndemnizaţia de mamă a unui erou martir al Revoluţiei din anul 1989. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 14.06.2023, 08:09

Vezi și

Ileana Militaru avea 65 de ani. Pe ultimii 33 și i-a petrecut încercând să afle răspunsul unei întrebări sfâșietoare: cine i-a împușcat, în noaptea de 22 spre 23 decembrie 1989, fiul, în vârstă de doar 12 ani? Deznădăjduită, zilele trecute, femeia a primit încă o lovitură: Casa de Pensii Braşov a refuzat să-i plătească în Spania indemnizaţia de urmaş al unui erou martir. Puţin peste 900 de lei. Ajunsă la capătul puterilor, femeia şi-a dat foc. 

"Pe crucea inscripţionată la faţa locului este inscripţionată data decesului, 25 mai 2023. Şi tot acolo putem găsi, spre exemplu, fragmente textile de culoare galbenă cu urmă de cusătură şi urmele materialului topit şi doar puţin mai încolo, un electrod nefolosit din cei utilizaţi de echipajele medicale 0, care s-au luptat să salveze viaţa femeii", transmite Claudiu Loghin, reporter Observator.

Reporter: Cum aţi aflat?

Martor: Păi Am văzut că a venit SMURD-ul şi Jandarmeria, după aceea am văzut un elicopter care s-a rotit pe aici pe sus. Şi cam atât ştiu.

Pe acelaşi subiect

În ambulanţă, femeia a intrat în stop cardio respirator, și nu a putut fi salvată

Martorii spun că a apucat să spună de ce a recurs la un asemenea gest. Autoritățile locale au ținut ascunsă drama timp de peste două săptămâni. Pe 8 iunie, pe internet a apărut prima informație legată de cele întâmplate: "(...)  Ne întrebăm câți oameni ar mai trebui să moară pentru ca statul român să realizeze faptul că este dator cu un răspuns în faţa miilor de victime ale Revoluţiei." 

Drama s-a petrecut aproape de locul în care, acum 34 de ani, un alt om a protestat în mod similar, în plină dictatură, împotriva regimului comunist. 

"Pe 2 martie 1989, brașoveanul Liviu Cornel Babeș și-a dat foc, pentru a atrage atenția Occidentului asupra ororilor regimului comunist din România", relatează Claudiu Loghin, reporter Observator. 

În 1989, vestea sacrificiului din Poiana Brașov a ajuns în presa occidentală chiar printr-unul din turiștii străini care au încercat să îl salveze pe Liviu Cornel Babeș, în ciuda încercărilor regimului comunist de a mușamaliza evenimentul. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Evenimente » 33 de ani de durere. Drama trăită de Ileana, femeia al cărei fiu de 12 ani a fost ucis la Revoluţie. Sătulă de umilinţă, şi-a dat foc în Poiana Braşov