Video 600 de kilograme de uraniu sărăcit, descoperite în ruinele unei foste fabrici din București. CNCAN a anunțat Poliția
Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) a sesizat Poliția după ce a descoperit în interiorul unei hale de pe platforma Vulcan, care a aparținut NuclearMontaj, mai multe containere din uraniu sărăcit. Este vorba de o cantitate totală de aproximativ 600 de kilograme de uraniu sărăcit.
- Zona a fost izolată de polițiști, iar containerele periculoase au fost ridicate de experți.
- Containerele erau folosite în trecut pentru ecranarea unor surse radioactive care erau utilizate pentru detectarea defectelor în instalații industriale.
Potrivit primelor informații, uraniul sărăcit nu este considerat o sursă radioactivă, prin urmare nu se pune problema unui pericol de radioactivitate pentru oameni ori pentru mediul înconjurător.
Containerele erau folosite în trecut pentru ecranarea unor surse radioactive care erau utilizate pentru detectarea defectelor în instalații industriale.
Din datele furnizate de reprezentanții CNCAN a reieșit faptul că societatea în cauză avea obligația de a neutraliza aceste echipamente, prin predarea lor către Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară. Asta nu s-a întâmplat, așa că CNCAN s-a autosesizat și a recuperat containerele cu o masă totală de 600 de kg.
Uraniul sărăcit nu este radioactiv, nu există un pericol radiologic în zonă
- Șofer teribilist și inconștient, filmat făcând drifturi într-un sens giratoriu din Focşani. Tânărul, amendat...
- Autoturism de lux, dispărut din Olanda, găsit în România. Cine se afla la volan
- Bătrână transportată în portbagajul unei maşini, pe un drum din Mehedinţi. Un alt şofer a filmat momentul bizar
- "Ne câştigăm şi noi existenţa la copii". Samsarii care vând fructe pe marginea drumului, luaţi cu asalt de...
- Lot de ciocolată amăruie cu migdale şi sare de mare, retras din magazinele Mega Image. Ar putea conţine pietre de...
Uraniul sărăcit nu este considerat o sursă radioactivă. El este folosit pentru ecranarea altor surse de radiație pentru că este un material cu o densitate foarte mare. Cu toate acestea, aceste containere au regim special, avertizează specialiștii CNCAN.
Zona a fost securizată, iar echipamentele au fost ridicate de urgență și predate, pentru a fi neutralizate. Cercetările sunt continuate de polițiști.
Acest articol a fost realizat cu informațiile și imaginile transmise de reporterul Observator Andre Rotaru.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰