Antena Meniu Search
x

95 de ani de la naşterea lui Nat King Cole! Povestea copilului de culoare care a devenit REGE!

Destinul celui care a fost Nat King Cole este unul legat de artă. A fost interpret de jazz, pianist, compozitor şi acctor! Viaţa sa este ca un roman ţesut cu poveşti de suflet

de Diana Juncu

la 17.03.2014, 16:29

Câştigător a numeroase Premii Grammy, Cole continuă să fie unul dintre cei mai vânduţi artişti din întreaga lume. Piese ca "Unforgettable" sau colindele sale fără egal rămân în amintirea tuturor.

Nat King Cole, pe numele său real Nathaniel Adams Coles, s-a născut în Montgomery, Alabama, pe 17 martie 1919, după o perioadă grea de război.

Ştia că destinul îi pregătise ceva măreţ!

Provenind dintr-o familie foarte săracă din Sudul Africii, drumul spre împlinirea visului de a deveni artist a fost presărat cu probleme şi neajunsuri. Într-o zi, Nat şi-a întrebat părinţii: "Noi suntem o familie săracă?". Iar mama să i-a răspuns: "Da, suntem săraci, săraci". Iar el a răspuns: "Lasă, mamă, că, într-o bună zi, numele meu va străluci într-o lumină aparte şi nu vom fi săraci!" Şi iată că visul lui Nat s-a adeverit.

A cântat încă de la patru ani, iar cartierul Bronzeville din Douglas avea să îi influenţeze cariera, fiind cunoscut pentru viaţa de noapte şi cluburile de jazz.

Jazz-ul l-a făcut rege!

Când a început să descopere cu adevărat frumuseţea blues-ului şi a jazz-ului, artistul a luat decizia de a-şi retrage dosarul de la şcoală. Numai aşa, spunea el, se putea dedica în totalitate pasiunii sale. "Mă simt foarte apropiat de muzică. Cred că asta îmi doresc, să fac o muzică a sufletului. Ştiu că momentan nu sunt un adevărat artist şi nu pot concura cu adevăraţii artişti, dar mă voi strădui să mă fac plăcut publicului. El este cel care te alege şi care îţi cumpără muzica. La un moment dat am să înţeleg mesajul pe care mi-l transmite această artă. Trebuie să-l înţeleg pe deplin", mărturisea Nat King Cole într-un interviu. Strălucirea şi căldura din voce l-au făcut unic în lumea muzicii, stilul său rămânând până astăzi o sursă de inspiraţie pentru toţi cei care apreciază adevărată valoare a jazz-ului.

Unul dintre cei mai profesionişti muzicieni ai lumii!

Nu a înfăptuit visurile tuturor oamenilor, aşa cum şi-a dorit, dar le-a impregnat convingerea că idealurile pot fi atinse. Maniera lui Nat King Cole şi stilul de muzică l-au situat pe podium, devenind unul dintre cei mai profesionişti muzicieni ai lumii. De la sfârşitul anilor 1940 până la mijlocul anilor '60, gloria sa a crescut considerabil. Marii artişti ai vremii, de la Frank Sinatra până la Dean Martin, l-au apreciat atât ca om, dar şi pentru tezaurul lăsat în urmă.

O boală necruţătoare avea să îl doboare!

Iubit de o lume întreagă, Cole s-a stins din viaţă în anul 1965, după o grea suferinţă! Fumător înrăit, artistul ajunsese să fumeze, în ultimii ani, chiar şi trei pachete pe zi. Era de părere că tutunul îl ajută să-şi păstreze vocea răguşită şi acordurile cât mai joase. Înainte de înregistrări sau concerte fuma ţigară după ţigară timp de 20 de minute. A sacrificat totul pentru artă. Chiar şi propria viaţă! La doar 46 de ani, s-a tras cortina! Suferea de cancer la plămâni.

Peste 30 de milioane de oameni l-au condus pe ultimul drum, pe acordurile de neuitat ale piesei "Stardust", o melodie care aminteşte despre cât de mult a însemnat muzica în viaţa lui Nat King Cole: "Ai plecat departe/ Şi mi-ai lăsat un cântec care nu va muri niciodată/ Dragostea este acum o ploaie de stele/ Muzica anilor care au trecut/ Povestea de noapte bună/ Grădina de trandafiri/ Toate sunt acum/ Praf de stele"...

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

În vacanţa de vară, preferaţi să vă lăsaţi copilul cu rudele sau la grădiniţă?

Observator » Evenimente » 95 de ani de la naşterea lui Nat King Cole! Povestea copilului de culoare care a devenit REGE!