Antena Meniu Search
x

Video Actorul Ion Caramitru a fost condus pe ultimul drum, în aplauzele fanilor şi apropiaţilor: "Rostirea poeziei prin sufletul şi fiinţa sa erau unice"

Într-o zi blândă de toamnă, actorul Ion Caramitru a fost condus pe ultimul drum. Un drum presărat cu flori şi aplauze. Pentru o generaţie, a fost profesorul Socrate din "Liceenii", dar el a fost si un interpret  magistral al lui Hamlet. Pentru alţii, a fost figura emblematică de la Revoluţie sau directorul Teatrului Naţional. Mai presus de toate, a fost omul Ion Caramitru, iubit şi respectat de familie, colegi şi public.

de Redactia Observator

la 10.09.2021, 19:28

Vezi și
  • Ion Caramitru a fost înmormântat în Cimitirul Bellu, din Bucureşti.

A venit vremea despărţirii. Ion Caramitru a plecat şi ne-a lăsat fără replică. La Biserica Visarion din Capitală, au venit să-şi ia rămas bun oameni de rând, colegi, dar şi Alteţa sa Regală, principesa Margareta care i-a adus un buchet de trandafiri albi. La plecare, i-a transmis condoleanţe unuia dintre cei trei fii ai regretatului actor.

Grigore Leşe, artist: Niciodată nu ştii când vine moartea. N-ai ce-i face. Şi rămâne un gol. Şi golul acesta va trebui acoperit cumva cu o generaţie care vine din urmă.

Axel Moustache, actor Teatrul Naţional Bucureşti: Urma să avem spectacolul "Furtuna" pe 27 august şi am primit un mesaj că se amână din cauza îmbolnăvirii unui actor. Am aflat ulterior că este vorba de domnul Caramitru şi...

Aplauzele l-au însoţit până pe ultimul drum. În faţa teatrului îmbrăcat în doliu, pe care l-a condus vreme de 16 ani, a fost întâmpinat ca de atâtea ori pe scenă. Oamenii au aruncat flori în urma dricului.

Pe acelaşi subiect

Ion Caramitru a fost înmormântat la Cimitirul Bellu, din Bucureşti

Pentru generaţii întregi, Ion Caramitru rămâne profesorul îngăduitor, adorat de liceeni. Sau Hamlet, din opera lui Shakespeare. Interpretarea sa unică a fost remarcată de regina Elisabeta a II, care l-a numit cavaler de onoare al ordinului imperiului britanic. 

Amalia Dumitrescu, teatrolog: Rostirea poeziei prin sufletul şi fiinţa sa erau unice. A fost contestat, criticat, invidiat... poate. Acum... stăteam şi mă uitam şi îmi dădeam seama, de fapt, cât de iubit şi respectat a fost de foarte multă lume. 

Rolul care l-a marcat cel mai tare a fost cel al pictorului Ștefan Luchian. Scena a fost filmată chiar în patul în care a murit marele pictor.

Ion Caramitru s-a născut în Bucureşti şi a avut o viaţă mai ceva ca o piesă de teatru. Tatăl lui a stat nouă ani în închisoare în timpul regimului comunist. Pe ecran, a debutat în 1964 în filmul "Pădurea Spânzuraţilor". În viaţa reală, a făcut Revoluţia din 1989 la televizor. Caramitru a fost primul care s-a adresat românilor după fuga soţilor Ceauşescu: "Fraţilor, mulţumită lui Dumnezeu ne aflăm în studiourile televiziunii. Am reuşit să ajungem aici, în spatele tancurilor, cu armată şi cu studenţime şi cu oamenii pe care-i vedeţi".

Ion Caramitru: Mi-am tras un trening pe mine și o vestă de ski fără mâneci. Când să plec, mama, care avea 80 și ceva de ani, m-a oprit. Atunci am întrebat-o pe Micaela, pe soția mea, dacă are ceva împotrivă dacă plec. Ea s-a uitat lung la mine, așa, și-a făcut gestul ăsta - "du-te, dacă ești nebun" și am plecat.

Fără să ştie că este filmat, s-ar fi adresat lui Mircea Dinescu spunând: "Mircea, fă-te că lucrezi!". A condus, pentru o vreme, Ministerul Culturii, dar cariera artistică rămâne cea care l-a definit în ultimii 60 de ani. Ion Caramitru se odihneşte de azi pe Aleea Actorilor din Cimitirul Bellu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Actorul Ion Caramitru a fost condus pe ultimul drum, în aplauzele fanilor şi apropiaţilor: "Rostirea poeziei prin sufletul şi fiinţa sa erau unice"