Antena Meniu Search
x

Video Afacerea cu care un tânăr din Craiova a dat lovitura, după o vizită la Paris. "Este unică în lume"

Nouă din zece consumatori adoră ciocolata, iar cel de-al zecelea, nu este chiar sincer. Asta este gluma preferată a ciocolatierilor, convinşi că sunt singurii din mâinile cărora iese perfecţiunea în cea mai pură formă a ei. Pasionat de ciocolată şi hotărât să pună România pe harta producătorilor, un tânăr din Craiova a lansat prima ciocolată franţuzească din Europa de Est. Reţeta este unică şi surprinde prin note de fum, îmbinate cu esenţe lemnoase şi florale.

Cristina Oprea
de Cristina Oprea

la 10.12.2022, 20:53

Vezi și

Mai ceva ca un părinte mândru de copilul lui în ziua serbării, Marinel Bejan ne prezintă cele mai noi praline făcute în laboratorul propriu. Au la bază ciocolată franţuzească şi toate sunt făcute după reţete create de tânărul pasionat de dulciuri fine. În curând, se împlinesc două decenii de când a intrat prima dată în cofetăria deschisă de părinţi săi. Iar de atunci, nu s-a mai îndoit de drumul său. Aşa a apărut şi dorinţa de a avea o ciocolată care să îi poarte semnătura.

Marinel Bejan, ciocolatier: Mi-am dorit să fiu diferit, să îmi pun amprenta asupra tuturor produselor mele. Am testat mai multe tipuri de cacao, am definitivat un profil al gustului unde am stabilit notele pe care mi le doresc eu şi subnotele pe care le poţi simţi ulterior.

Alături de el a fost Florin, un alt veteran al dulciurilor fine, şcolit în Belgia.

Florin Crăciun, ciocolatier: Mi-a luat un an să îl conving să îşi facă reţeta proprie. Am fost amândoi plecaţi la Paris să creăm reţeta. A fost o experienţă fantastică. Toată experienţa a plecat de la o aromă de fum. A unei mase de cacao din Papua Noua Guinee. I-a plăcut aia şi de acolo am început să creăm reţeta. 

Pe acelaşi subiect

Un român consumă aproape 210 de grame de ciocolată pe lună

Un an a durat întreg procesul. A învăţat tainele ciocolatei de la cei mai buni maeştri parizieni din domeniu. Iar la final, rezultatul a fost pe măsură

Thomas Huit, maestru ciocolatier: Este o ciocolată unică în lume, pentru că el a gustat toate tipurile de lichior de cacao, de boabe de cacao, de arome şi a creat el ciocolata cum i-a plăcut, adică ciocolata are caracterul lui.

Marinel Bejan, ciocolatier​: Are nişte note puternice de tabac, are nişte note puternice lemnoase are note florale. Eu consider că este o ciocolată cu nişte note bărbăteşti.

Lansarea ciocolatei franţuzeşti creată pe plai mioritic a adus în acelaşi loc şi somelieri şi reprezentanţi ai sectorului horeca. O bună ocazie să explice şi cum se combină perfect aromele şi gusturile preparatelor culinare cu vin şi ciocolată.

Cristina Oprea, reporter Observator: La un preparat de pui sau peşte la care am asociat un vin alb, putem să încheiem masa cu un desert pe bază de ciocolată albă. Bineînţeles, dacă am mâncat carne roşie şi am băut vin roşu, putem să desăvârşim masa cu o ciocolată neagră.

Potrivit INS, un român consumă aproape 210 de grame de ciocolată pe lună, iar anul trecut, piaţa de ciocolată de la noi a fost estimată la peste 5 miliarde de lei, în creştere faţă de anul anterior. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Afacerea cu care un tânăr din Craiova a dat lovitura, după o vizită la Paris. "Este unică în lume"