Antena Meniu Search
x

Alerta de holeră din Marea Neagră, dezminţită de miniştrii Mediului din România şi Bulgaria. "Informaţii fără fundament, care pot genera panică"

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a chemat, vineri, la minister, mai mulți experți pentru a prezenta concluziile cu privire la consecințele pe care le are distrugerea barajului Kahovka de pe râul Nipru (Ucraina) asupra României. De asemenea, în urma discuţiilor cu omologul bulgar, cei doi miniştri au denunţat "informaţiile fără fundament" cu privire la riscul de holeră de pe Marea Neagră. "Nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare", a precizat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

de Redactia Observator

la 16.06.2023, 18:00

Alerta de holeră din Marea Neagră, dezminţită de miniştrii Mediului din România şi Bulgaria
Alerta de holeră din Marea Neagră, dezminţită de miniştrii Mediului din România şi Bulgaria - Shutterstock

Alerta de holeră din Marea Neagră e dezminţită de oficiali. Ministrul Mircea Fechet, a convocat vineri o întâlnire, la sediul MMAP, cu autoritățile responsabile de monitorizarea și protecția apelor Mării Negre, în contextul distrugerii barajului Kahovka de pe râul Nipru (Ucraina) și a consecințelor acestui eveniment. La întâlnire au participat secretarii de stat Ionuț Sorin Banciu și Dan Chiru, directorul general al ANAR Sorin Lucaci, precum și reprezentanți ai MMAP, Ministerului Transporturilor, Administrația Națională Apele Române, Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Institutului Național de Sănătate Publică și Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”.

Analize după alerta de holeră din Marea Neagră

„Concluzia generală prezentată de specialiști este aceea că, în prezent, după ce au fost colectate toate datele, nu există niciun indiciu care să ridice semne de întrebare, toți parametrii măsurați situându-se în limitele normale pentru această perioadă. De asemenea, luând în considerare imaginile satelitate prezentate, distanța între gura de vărsare a Niprului și apele teritoriale românești, deplasarea maselor de aer și a curenților marini, temperatura și salinitatea apei, specialiștii preconizează că riscul ca sănătatea oamenilor, a mediului ecosistemelor din acvatic, sau calitatea apei de îmbăiere să fie în pericol, este minim. Cu toate acestea, vom continua să monitorizăm în ritm alert toți parametrii și suntem pregătiți să intervenim la cel mai mic semn de pericol”, a declarat ministrul Mircea Fechet, în urma întâlnirii.

În cadrul discuțiilor, s-a convenit constituirea unui grup de lucru tehnic inter-instituțional care să continue monitorizările. Astfel, ANAR împreună cu ICDM „Grigore Antipa” vor intensifica determinările fizico-chimice atât la stațiile hidrometrice de coastă cât și în largul Mării Negre. De asemenea, reprezentanții INSP, împreună cu DSP Constanța și Tulcea, vor continua monitorizările microbiologice zilnice, pentru a identifica orice eventual risc pentru sănătate. La rândul său, reprezentanții Ministerului Transporturilor au prezentat capacitatea de intervenție pentru combaterea eventualelor fenomene de poluare, aceștia fiind pregătiți să intervină în orice moment.

Pe acelaşi subiect

Citeşte şi: Biolog marin: Nu există vreun om de pe această planetă care să fi luat holeră din apa de mare

Miniștrii Mediului din Bulgaria și România: "Informaţii fără fundament"

Ulterior întâlnirii, ministrul Mircea Fechet a avut o discuție bilaterală, în sistem videoconferință, pe același subiect, cu ministrul Mediului din Bulgaria, Julian Popov. „Demnitarul din statul vecin și-a exprimat îngrijorarea asupra apariției, în spațiul public, a mai multor informații fără fundament, care ar putea genera un sentiment de panică în rândul populației, în contextul în care și specialiștii bulgari care monitorizează situația au ajuns la concluzii similare cu cele exprimate de experții români”, transmite, într-un comunicat de presă citat de Mediafax, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor.

Cei doi miniștri au convenit ca autoritățile româno-bulgare să realizeze un schimb de informații și să colaboreze de fiecare dată când situația o va impune. În cazul în care vor apărea elemente noi, cei doi demnitari vor relua discuția la începutul săptămânii viitoare, în marja lucrărilor Consiliului de Mediu de la Luxebourg, la care ambii vor participa.

Observaţii pe litoralul bulgăresc

În prezent, nu există dovezi ale poluării apelor Mării Negre în Bulgaria, a anunţat Ministerul bulgar al Mediului şi Apelor, care publică zilnic pe site-ul său informaţii despre posibilele daune aduse mediului după distrugerea barajului Kahovka de pe Nipru, în Ucraina. Observaţiile prin satelit şi modelarea matematică a curenţilor de apă nu au dat până acum niciun motiv de îngrijorare, relatează Agerpres. Atât curenţii de apă de coastă, cât şi cei din interiorul ţării, sunt monitorizaţi. Monitorizarea apelor mării este coordonată împreună cu Ministerul Turismului în vederea asigurării unui sezon turistic fără probleme, a precizat Ministerul Mediului.

În situaţiile care necesită o monitorizare precisă a bazinului Mării Negre, Centrul Integrat de Management şi Monitorizare a Zonelor Costiere de la Academia Navală Nikola Vaptsarov din Varna monitorizează în timp real şi vizualizează procesele din Marea Neagră, şi în acelaşi timp prezice direcţia de mişcare a poluanţilor plutitori şi deversărilor, a mai spus ministerul. Centrul a fost înfiinţat cu fonduri de la Ministerul Mediului în cadrul Programului de management integrat al apelor marine şi de pe teritoriul ţării 2009-2014 al Mecanismului Financiar al Spaţiului Economic European, care a oferit 1.147.655 de euro, a precizat ministerul.

Amplasarea punctelor de observare ţine cont de direcţia curenţilor predominanţi şi de datele batimetrice disponibile pentru zonă. Este monitorizat riscul potenţial al poluării marine din cauza activităţilor militare. De asemenea, este monitorizată prezenţa produselor petroliere, a metalelor, a radionuclizilor cesiu-137 şi tritiu; indicatori suplimentari (pesticide etc.) sunt incluşi ca răspuns la situaţia schimbată. Până în prezent, nu au fost detectate depăşiri pentru niciunul dintre indicatorii testaţi, a precizat ministerul.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Cum vă petreceţi Floriile?

Observator » Evenimente » Alerta de holeră din Marea Neagră, dezminţită de miniştrii Mediului din România şi Bulgaria. "Informaţii fără fundament, care pot genera panică"