Antena Meniu Search
x

ALERTĂ MAXIMĂ! Un bărbat din Botoşani a fost diagnosticat cu ANTRAX. Fiica sa, internată şi ea

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Botoșani sunt în alertă maximă, după ce, luni, analizele de laborator au confirmat prezenţa bacteriei Bacillus anthracis la un bărbat în vârstă de 65 de ani.

Autoritățile sanitar-veterinare din județul Botoșani sunt în alertă maximă, după ce, luni, analizele de laborator au confirmat prezenţa bacteriei Bacillus anthracis la un bărbat în vârstă de 65 de ani.

Bărbatul din satul Flondora, comuna Manoleasa, a ajuns la sfârșitul săptămânii trecute la Spitalul Județean Mavromati cu suspiciune de antrax, iar în urma investigațiilor la care a fost supus la Botoșani s-a stabilit că are boala infecțioasă.

Rezultatele analizelor au venit luni la prânz iar reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au informat de îndată inspectorii sanitar-veterinari.

Directorul Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, Minodora Vasiliu, s-a deplasat la Flondora, alături de mai mulți specialiști din cadrul instituției.

Pe acelaşi subiect

"Suntem în anchetă la Flondora. Există confirmat cazul de antrax la om. Am primit de la DSP informarea. Deocamdată nu vă putem spune mai multe, suntem în plină anchetă, dar marți dimineață vom avea toate rezultatele", a precizat Minodora Vasiliu, potrivit stiri.botosani.ro.

Luni a ajuns la spital și fiica bărbatului, existând suspiciuni că și aceasta ar avea antrax.

Directorul adjunct al Direcţiei de Sănătate Publică, medicul Laura Acatrinei, spune că din punct de vedere clinic, ar fi vorba de antrax în cazul bărbatului, dar se aşteaptă o confirmare la Institutul Cantacuzino de la Bucureşti.

"Instituţiile îşi fac datoria şi nu vrem să creăm panică. În seara asta probele pleacă la Bucureşti şi cel mai probabil, pentru că au fost cultivate pe ceea ce trebuia, se va face o analiză rapidă şi vom avea rezultatul mâine seară sau poimâine dimineaţă la prima.

Există cazul, persoana internată s-a confirmat pe cultură la noi dar pentru aşa ceva avem nevoie şi de referinţa de la Cantacuzino. Contextul epidemiologic, aspectul clinic există, inclusiv confirmarea de laborator. În momentul în care vom avea rezultatul de la Institut vom comunica acest lucru, dar pentru moment putem spune că s-a făcut tot ce trebuia făcut", a declarat medicul Laura Acatrinei, directorul adjunct al DSP.

Membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență se vor întruni, astăzi, pentru a analiza situația de la Manoleasa.

Ce este antrax

Antraxul este o boală potenţial fatală dată de bacteria Bacillus anthracis. Antraxul este rar la oameni şi apare mai ales la vite, cai, oi si capre.

Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu antrax:

– cutanat, printr-o leziune a pielii

– gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate

– orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate

– respirator, prin inhalarea sporilor.

Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent. Boala are incidență mai mare în locurile umede, mlaștini, zone inundabile.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Evenimente » ALERTĂ MAXIMĂ! Un bărbat din Botoşani a fost diagnosticat cu ANTRAX. Fiica sa, internată şi ea