Antena Meniu Search
x

Video ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum a ajuns o navă a Forțelor Navale să se lovească de mina pe care trebuia să o dezamorseze

Degeaba avem doi la sută din PIB pentru Apărare, dacă ministerul nu foloseşte banii cu cap. Aşa a ajuns armata să caute explicaţii pentru un incident extrem de grav. O navă veche de 32 de ani, plecată să dezamorseze o mină din Marea Neagră, s-a lovit de ea. Se putea termina cu moarte de om, dar militarii au avut noroc. Accidentul a ajuns, însă, în toată presa internaţională.

Andreea Filip
de Andreea Filip

la 09.09.2022, 20:05

Vezi și

Înfrânt, cu o gaură la pupa şi cârma blocată. Aşa s-a întors la mal nava militară care avea misiunea să anihileze mina care plutea în Marea Neagră, la 46 de kilometri de Constanţa. Misiunea se anunţa din start foarte grea din cauza condiţiilor meteo. 

Cornel Pavel, Forţele Navale Române: Vântul a ajuns la viteze de 10-12 metri pe secundă, iar înălţimea valului atinsese 1,5-2 metri. Din această cauză ambarcaţiunea de la bord n-a mai putut fi lăsată la apă cu echipa de scafandri care urma să neutralizeze mina. 

Militarii nu au vrut să lase mina în larg, așa că au decis să tragă în ea

Militarii ar fi putut să se retragă şi să revină când se liniştea marea, dar nu au vrut să rişte, să lase mina în apă şi să lovească o navă. Au decis să se apropie şi să tragă în ea ca să o detoneze. Din cauza valurilor prea mari şi a vântului puternic, nu au reuşit. S-au trezit cu mina sub pupa. Dispozitivul a lovit vasul, a explodat şi a găurit blindajul, dar, din fericire, nu atât de mult încât să scufunde nava. Cei 75 de militari au avut norocul vieţii - au scăpat teferi. 

Pe acelaşi subiect

Andreea Filip, reporter Observator: La mai bine de 14 ore de când a fost lovit de o mină, dragorul maritim a ajuns în Portul Constanţa. Nava militară va rămâne la cheu pe parcursul anchetei, apoi va ajunge într-un şantier pentru a fi reparată. 

Forţele Navale Române au început ancheta ca să afle ce nu a mers bine

Din primele observaţii, se pare că este vorba despre o mină de fabricaţie sovietică, ce are 20 de kilograme de explozibil în ea. Accidentul este analizat şi de presa internaţională. Deşi ziarele britanice sunt pline cu ştiri despre moartea reginei Elisabeta şi ce va urma pentru monarhia lor, Daily Mail a găsit loc şi pentru ştirea în care spune că o navă a unui stat membru NATO a fost lovit de o mină maritimă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Evenimente » ANIMAȚIE GRAFICĂ: Cum a ajuns o navă a Forțelor Navale să se lovească de mina pe care trebuia să o dezamorseze