Antena Meniu Search
x

Cum s-a produs explozia care a avariat o navă militară în Marea Neagră. Dragorul a fost adus în Portul Constanța

Dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu" care a suferit, joi seară, avarii după explozia unei mine marine, în Marea Neagră, a ajuns vineri în Portul Constanța.  Nava cu 75 de militari la bord a plecat joi in misiune pentru a neutraliza o mină la peste 40 de kilometri distanţă de portul Constanţa. După explozia minei, a suferit avarii ușoare fără a fi înregistrate victime. 

de Redactia Observator

la 09.09.2022, 15:40

Vezi și

Potrivit unor surse Observator, conform procedurilor în vigoare, pentru a neutraliza mina, o barcă cu scafandri a fost coborâtă în apă, dar ambarcațiunea nu s-a putut apropia de ea din cauza valurilor. Echipajul de pe dragor nu a putut să o elimine nici cu armamentul din dotare pentru că marea era agitată și s-a lăsat întunericul.

În cele din urmă nava a fost lovită de mina marină, purtată în derivă de furtună. Explozia a produs o gaură de apă de mici dimensiuni, situată la limita liniei de plutire a navei, în zona pupa (partea din spate a navei), potrivit Forțelor Navale Române. Dragorul maritim "Locotenent Dimitrie Nicolescu" (DM-29) a ieşit din portul Constanţa, joi, 8 septembrie, în jurul orei 13.15, pentru a executa misiunea de intervenţie.

A ajuns în apropierea minei în jurul orei 17.45, dar în timpul intervenției, din pricina condiţiilor meteo nefavorabile, vasul a atins mina, care a explodat și a produs avarii. Nava "Grozavul" a plecat din portul Constanţa aseară pentru a acorda asistenţă, iar o navă GPS a remorcat dragorul maritim până la intrarea în port. 

După declanşarea războiului din Ucraina, aceasta este cea de-a treia mină de război care a ajuns în zona de responsabilitate a Forţelor Navale Române. De la începutul războiului până în prezent, în partea de vest a Mării Negre au fost distruse 28 de mine marine, dintre care trei mine de Turcia, două de România, una de Bulgaria şi 22 de Ucraina. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Evenimente » Cum s-a produs explozia care a avariat o navă militară în Marea Neagră. Dragorul a fost adus în Portul Constanța