Antena Meniu Search
x

Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere

Este pericol în Marea Neagră după ce mai multe mine de război au ajuns în apropierea apelor teritoriale române şi bulgare. Proiectilele sunt din Odessa, cred specialiştii, şi au ajuns acolo după ce apele din apropierea coastei oraşului ucrainean au fost bombardate. Puitorul de mine "Viceamiral Constantin Bălescu" face verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare pentru moment. 

de Redactia Observator

la 21.03.2022, 17:31

Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere
Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere - MApN/Facebook

Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României, după cea fost primit avertizarea cu privire la posibila existenţă a unor mine în zonă. Avertizarea a fost transmisă de către Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III, ce are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană. Puitorul de mine ”Viceamiral Constantin Bălescu" a făcut, luni, verificări, fără a fi descoperite mine în aria de patrulare.

Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere a spațiului maritim al României, după avertizarea privind existența minelor în Marea Neagră

Ministerul Apărării a transmis, luni, precizări, cu privire la avizul emis de Directia Hidrografica Maritimă (DHM), referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre.   ”Direcţia Hidrografica Maritimă (DHM), autoritate naţională în domeniul hidrografiei, a emis, vineri, 18 martie, Avizul nr. 12 referitor la existenţa pericolului de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. Acest aviz a fost emis în conformitate cu legislaţia internaţională din domeniu, pe baza informării primite, în aceeaşi zi, de la Institutul Hidrografic al Marinei Spaniole, instituţia care coordonează activitatea operaţională a zonei maritime NAVAREA III (care are în responsabilitate Marea Neagră şi Marea Mediterană)”, a transmis ministerul.  

Sursa citată a precizat că, din informaţiile DHM, avertizarea NAVAREA III în discuţie a fost formulată de autorităţile spaniole pe baza unui avertisment de navigaţie transmis de staţia Navtex Novorossiysk (Federaţia Rusă) prin email către NAVAREA III, la aceeaşi dată, la ora 06.59. ”După primirea avertismentului, DHM a întocmit avizul pe care l-a transmis, conform obligaţiilor legale, tuturor instituţiilor beneficiare pentru informarea navigatorilor despre posibilul pericol de mine şi a fost comunicat un număr de telefon la care navigatorii să raporteze autorităţilor române situaţiile în care ar observa existenţa unor asemenea pericole. Conducerea Forţelor Navale Române a dispus în regim de urgenţă  intensificarea măsurilor de supraveghere a spaţiului maritim al României”, a mai precizat ministerul.  

Pe acelaşi subiect

Un puitor de mine a ieșit în larg pentru a cerceta apele teritoriale românești

În acest sens, puitorul de mine şi plase ”Viceamiral Constantin Bălescu" a ieşit, luni, din portul militar Constanţa, pentru a executa misiuni de cercetare în raioane maritime din apele teritoriale româneşti. ”Până la acest moment, nu au fost observate mine în aria de patrulare şi nici nu au fost primite informaţii de la nave comerciale în acest sens. În situaţia în care se vor constata astfel de situaţii, Forţele Navale Române sunt pregătite să acţioneze cu mijloace de contracarare adecvate”, a mai precizat ministerul.  

Instituţia precizează că, în ultimii ani, Statul Major al Forţelor Navale a acţionat pentru dezvoltarea de capabilităţi de luptă împotriva ameninţărilor subacvatice, prin dotarea cu tehnică şi aparatură performantă (Nava Maritimă Hidrografică „Cdor. Alexandru Cătuneanu"), prin dezvoltarea procedurilor operaţionale şi a deprinderilor unor echipe de militari (scafandri EOD, echipajele dragoarelor maritime, puitorului de mine), precum şi prin participarea unor structuri specializate la misiuni şi exerciţii internaţionale de luptă împotriva minelor marine şi a ameninţărilor subacvatice. 

Ministrul Mediului: Există pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a afirmat, luni, că nu există informaţii certe cu privire la existenţa minelor pe litoralul românesc, fiind de datoria Ministerului Apărării să ia în serios aceste ameninţări. Ministrul precizează că, deocamdată, nu se poate vorbi despre pericol pentru mediu, chiar dacă acestea pot afecta siguranţa navigaţiei. ”Din punctul nostru de vedere, în momentul de faţă nu există informaţii certe că pe litoralul românesc ar exista ceva (...) Există pericol din punct de vedere al siguranţei navigaţiei, si, doar în cazul în care Armata nu găseşte soluţia de îndepărtare, de neutralizare, de dezamorsare a acestor eventuale mine, atunci putem să discutăm despre pericolul asupra mediului”, a afirmat ministrul.  

Potrivit acestuia, Armata trebuie să ia în serios aceste avertizări. Direcţia Hidrografică Maritimă a transmis, într-un document intern, informaţia că există un pericol de mine în zona de nord-vest a Mării Negre. În urmă cu o zi, şi Guvernul Bulgariei a transmis că ia măsurile necesare, în urma informaţiilor conform cărora o serie de mine marine amplasate pe plaja din Odessa au fost luate de o furtună şi plutesc în Marea Neagră, reprezentând o ameninţare pentru nave. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri externe » Pericol în Marea Neagră. Un puitor caută mine de război care ar fi ajuns din Odessa. Forțele Navale intensifică măsurile de supraveghere