Antena Meniu Search
x

Video Caz halucinant: Abuzuri sexuale şi minore însărcinate în centrele de plasament din Giurgiu

Abuzuri sexuale şi minore însărcinate în centrele de plasament din Giurgiu. O anchetă Observator scoate la iveală detalii halucinante, în exclusivitate, despre felul în care Protecţia Copilului eşuează în a apăra minorii aflaţi în grija statului. Instituţia ar fi acoperit abuzurile, iar în dosar apare şi numele preşedintelui Consiliului Judeţean Giurgiu. Bărbatul ar fi "dezvoltat legături de ataşament" cu două dintre copilele care au rămas însărcinate: le dădea bani şi le aducea des ăn sediul consiliului judeţean. Preşedintele se apără: spune că doar a ajutat fetele.

Cristina Filip
de Cristina Filip

la 23.06.2023, 09:41

Vezi și

"Lua aceleaşi fete, cele două surori. La Consiliul Judeţean au fost duse şi au stat acolo destule ore", spune un angajat de la Protecţia Copilului. "Nu este o legătură în genul celor insinuate", a declarat Dumitru Beianu, preşedinte CJ Giurgiu. Acuzaţiile halucinante au început să iasă la lumină în toamna anului trecut. Mai multe fete, printre care două surori, ar fi fost victime ale proxenetismului. Iar Direcţia pentru Protecţia Copilului, instituţia care ar fi trebuit să le apere, nu ar fi făcut nimic pentru a le apăra. "Am solicitat direcţiei o scurtă informare, nu ne era foarte clar drept pentru care n-am aşteptat, m-am autosesizat şi am trimis controlul", a declarat Elena Tudor, preşedinte ANPDCA.

Situaţia de la DGASPC Giurgiu e pe masa anchetatorilor

Descoperirile au fost şocante: una dintre fete era însărcinată, iar cealaltă avortase cu doar câteva luni înainte. "Au fost identificate (...) cu sarcină în evoluţie şi (…) care a fost însărcinată în cursul anului 2022. (...) În niciunul dintre registrele de evidenţă prezentate reprezentanţilor ANPDCA nu există informări referitoare la aceste sarcini", se arată la pagina 9 a raportului. Reporterii Observator au intrat în posesia raportului care arată că abuzurile au început la vârste fragede. "DGASPC nu a sesizat organele de poliţie cu privire la posibilul abuz asupra fetei când avea 15 ani", se arată la pagina 11.

Între timp, sora însărcinată a născut. Iar ANPDCA a arătat că cele două mai mai au ceva în comun. "Este menţionat că faţă de două minore din cămin, preşedintele Consiliului Judeţean Giurgiu "a dezvoltat legături de ataşament", se arată la pagina 2 a raportului. În urma controlului, Dumitru Beianu ar fi fost audiat, spun surse din anchetă. Neagă însă toate acuzaţiile. "Nu este o legătură în genul celor insinuate. Nu comentez, de unde ştie corpul de control că nu au vorbit şi cu mine. De unde ştie, au dedus din informaţiile recoltate de la alte persoane, ca să fiu politicos. De unde ştie corpul de control ce sentimente am avut eu", a declarat Dumitru Beianu, preşedinte CJ Giurgiu.

Pe acelaşi subiect

"Apropierea a început pe la sfârşitul anului 2021 venea şi le lua personal sau trimitea şoferul şi le lua cu maşina. Lua aceleaşi fete, cele două surori. La Consiliul Judeţean au fost duse şi au stat acolo destule ore, după care au venit pe rând. Au adus o fată şi după care pe a doua au adus-o destul de târziu", a declarat un angajat de la Protecţia Copilului. Întâlnirile apare consemnată şi în raportul corpului de control al ANPDCA. "Nu trimiteam pe nimeni. Au venit la Consiliul Judeţean o singură dată când nu am putut să merg şi am trimis un coleg. În rest... ", a declarat Dumitru Beianu, preşedinte CJ Giurgiu. Rapoartele zilnice ale centrului DGASPC arată, însă, o altă realitate. "Era o practică: în momentul în care erau luate doar aceste fete atunci nu se consemna ora, deci era lăsat liber", a declarat un angajat de la Protecţia Copilului. O spune şi corpul de control care a verificat registrele de vizite.

"Niciun salariat nu avea curaj să se opună sau să întrebe unde au stat sau de ce au stat aşa de mult", a declarat un angajat de la Protecţia Copilului. Am încercat să obţinem un punct de vedere de la şeful Protecţiei Copilului Giurgiu, instituţia care ar fi trebuit să aibă grijă de fete. Fără succes. Singura reacţie a venit doar de la purtătoarea de cuvânt a instituţiei. "Refuz să vă dau un interviu pentru că nu vreau să expunem atât minorii, să fie afectaţi din cauza expunerii mediatice. Viaţa privată a copilului nu este subiect de interes public", a declarat Denisa Cristescu, purtător de cuvânt DGASPC. "Aveam şi anumite suspiciuni că s-ar încadra în partea asta de penal. Astea sunt clar în atribuţiile organelor de cercetare", a declarat Elena Tudor, preşedinte ANPDCA.

Situaţia de la DGASPC Giurgiu e pe masa anchetatorilor. La solicitarea Observator, Parchetul de pe lângă judecătoria Giurgiu a precizat că s-a dispus începerea urmăririi penale într-un dosar de abuz în serviciu şi act sexual cu minor. Iar la Poliţia Giurgiu se fac cercetări în trei cauze: act sexual cu minor, întreruperea cursului sarcinii şi, respectiv, act sexual cu minor şi abuz în serviciu.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Caz halucinant: Abuzuri sexuale şi minore însărcinate în centrele de plasament din Giurgiu