Antena Meniu Search
x

Video Cazul bătrânului din Piteşti care a murit asfixiat sub genunchiul poliţistului. Agenţii reţinuţi invocă "procedurile învechite"

Nu mai e niciun dubiu: poliţiştii au omorât un bătrân nevinovat la Piteşti. Medicii legişti au confirmat că bărbatul a murit asfixiat sub genunchiul agentului.

de Redactia Observator

la 18.04.2021, 19:40

Vezi și

Agresorul are 25 de ani şi, prin avocatul său, dă vina pe... metodele învechite... pe care le-a învăţat la şcoală. Doi din cei cinci poliţişti care au participat la misiune au fost reţinuţi.

Poliţiştii dau vina pe metodele învechite

Zaharia Barbu, un inginer pensionar, şi a găsit sfârşitul chiar din mâna celor antrenaţi teoretic să salveze. Nici băutura şi nici incendiul care izbucnise pe terasa unde era nu l-au ucis. Ci poliţiştii! O spun clar la două zile după intervenţia mortală medicii legişti. 

Dan Manu, medic legist: "Moartea a fost violentă, survenită unui politraumatism, cauza imediată de deces a fost asfixia mecanică. Nu a fost infarct. Politraumatismele s-au produs prin cădere și lovire de un plan dur, dar lovitura la cap nu putea să îl omoare". Practic, medicii legişti confirmă ceea ce au surprins martorii pe imagini. Agenţii l-au izbit pe bărbat cu capul de ciment în încercarea de a-l imobiliza. Iar când e la pământ, unul dintre poliţişti, s-a aşezat cu genunchii pe gâtul şi pieptul bărbatului. Bătrânul s-a stins în câteva clipe în mâinile lor. 

Pe acelaşi subiect

Alexandru Vladimir, martor: "Nu a avut niciun act de violenţă asupra nimanui, era inofensiv. Toţi trei presau pe el. După nici 20 de secunde, dansul a inceput sa-si dea ultima suflare"  In timp ce martorii erau revoltaţi, reprezentanţii IPJ Argeş considerau misiunea fără cusur. 

Florin Popa, Poliţia Argeş: "Barbatul a fost evacuat, folosindu-se minimul de forta necesara. Politistii au dreptul de a folosi forta" Criminaliştii au altă părere. 

Bogdan Busuioc, fost politist criminalist: "Ce este clar, e că Persoana trebuia îndepărtată. Iar ca să îndepărtezi  persoană, cel mai simplu este să comunici într-o formă clară şi la nivelul persoanei, ca să te înţeleagă. Dacă nu se supune, îi spui consecinţele. Asta înseamnă gradualitate, să ţii cont de situaţia de fapt şi să aplici gradual măsurile pe care le poţi aplica, pentru că eşti îndreptăţit să le aplici"

Cosmin Andreica, sindicatul Europol: "Majoritatea poliţiştilor nu beneficiază de pregătire. Nu sunt pregătiţi pentru a face faţă acţiunilor pe care le întâlnesc în teren, vorbim aici de presiune, stres, frustrare de multe ori. Nu există nici pregătire psihologică  a poliţistului cu privire la modul de abordare a unor astfel de situaţii" Procurorii i-au chemat din nou astăzi pe poliţişti la audieri.  Agentul care l-a trânit la pământ şi l-a strivit pe bătrân a venit flancat de avocat şi de un lider local de sindicat. Potrivit surselor Observator, agresorul are 25 de ani. A treminat studiile în 2018. 

"Credeţi că o să fiţi reţinut?" "În momentul în care politicienii îşi vor face treaba şi vin cu nişte legi care să ajute poliţistul în activitatea zilnică, atunci vorbim. Bărbatul nu a ripostat deloc! Aţi fost acolo?"

Robert Georgescu - avocatul poliţistului: "A respectat procedurile legale si o dispozitie din anul 2008. Poliţistul este îndreptăţit să folosească forţa fizică în scopul înfrângere a persoanei care, fara a folosi violenta,  se opune ori nu se supune solicitarilor organelor legale. Deci fara a folosi violenta"  Agentul a fost reţinut pentru 24 de ore sub acuzaţia de purtare abuzivă şi lovituri cauzatoare de moarte. 

Marius Ştefan, prim procuror: "S-a schimbat încadrarea din ucidere din culpă, cum s-au efectuat cercetări iniţial în raport şi cu probele apărute în raportul de necropsie. Pentru infracţiunea gravă, loviri cauzatoare de moarte, legea prevede închisoare de la 6 la 12 ani"

Un al doilea poliţist care a participat la misiunea mortală îşi va petrece noaptea la poliţie. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Cazul bătrânului din Piteşti care a murit asfixiat sub genunchiul poliţistului. Agenţii reţinuţi invocă "procedurile învechite"