Antena Meniu Search
x

Cea mai importantă grupare care alimenta cu droguri piaţa din Capitală, destructurată. Substanţele, ascunse în maşini modificate la service

Polițiștii Direcției de Combatere a Criminalității Organizate - Serviciul Antidrog, împreună cu polițiștii Direcției Operațiuni Speciale și procurorii D.I.I.C.O.T. - Structura Centrală, au destructurat o grupare specializată în trafic internațional de droguri, anunță IGPR.

de Redactia Observator

la 05.02.2023, 10:19

Opt persoane, inclusiv doi cetăţeni albanezi, au fost trimise în judecată pentru constituire a unui grup infracţional organizat, trafic internaţional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, anunţă IGPR, care afirmă că a fost destructurat cel mai important grup infracţional care alimenta cu droguri piaţa din Bucureşti.

Conform anchtatorilor, gruparea transporta cocaină şi heroină, în special din Olanda, în transporturi de 10 - 12 kg, ascunse în autoturisme care erau duse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locuri speciale. Drogurile erau vândute în oraşe din România, Italia, Franţa, Spania, Albania.

''Prin rechizitoriul din data de 27.01.2023, a fost dispusă trimiterea în judecată a 8 persoane (6 cetățeni români și 2 cetățeni albanezi, dintre care 3 în stare de arest preventiv, 3 sub control judiciar și 2 în stare de libertate) pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, trafic internațional de droguri de mare risc, trafic intern de droguri de mare risc, punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate și spălare de bani'', transmite IGPR. 

Cea mai importantă grupare de trafic de droguri: 8 persoane trimise în judecată

Pe acelaşi subiect

În luna mai 2021, un bărbat, de cetățenie albaneză, ar fi iniţiat constituirea unui grup infracțional organizat, în scopul comiterii infracțiunilor de trafic internațional de droguri de mare risc (cocaină şi heroină), respectiv activități de procurare, disimulare, transport şi introducere pe teritoriul României a unor cantități de droguri de mare risc, cuprinse între 10-12 kilograme/transport.

Grupul ar fi fost constituit împreună cu alți doi cetățeni români, activând până în luna august 2022. În cursul anului 2022, la acest grup ar fi aderat un al patrulea bărbat, de cetățenie albaneză, grupul fiind sprijinit pe parcursul activității infracționale de alte persoane, cetățeni români.

Drogurile de mare risc ar fi fost preluate din afara țării, de cele mai multe ori pe teritoriul Olandei-Rotterdam sau Albaniei, în principal de la cetățeni albanezi, în vederea transportării acestora în alte țări, cu preponderență în România. În vederea realizării transporturilor, atât cetățenii români, cât și cei albanezi ar fi achiziționat autovehicule, pe care le-ar fi înmatriculat atât în nume propriu, cât și pe numele rudelor lor.

Autovehiculele erau introduse în service-uri auto, de regulă în străinătate, pentru a fi pregătite locurile special amenajate. Locașurile în care erau introduse drogurile în vederea transporturilor nu erau accesibile decât prin intervenția într-un service auto de către personal specializat sau prin desfacerea unor componente ale maşinii şi montarea acestora la loc, după introducerea/scoaterea substanțelor (de exemplu, în bordul mașinii, în plafon, în zona în care se află frâna de mână, etc).

Drogurile erau ascunse în maşini modificate la service

După pregătirea autoturismelor, în vederea transportării unor cantități de droguri cuprinse între 10 și 12 de kilograme, membrii grupului infracțional organizat s-ar fi deplasat cu mașinile în Belgia (Bruxelles) și Olanda (Rotterdam), în locațiile prestabilite de către membrii grupului de origine albaneză și ar fi introdus în autovehiculele modificate, în compartimentele special create, drogurile de mare risc. Ulterior, aceștia s-ar fi deplasat către destinațiile unde drogurile erau comercializate, în diferite orașe de pe teritoriul mai multor țări, respectiv, România, Italia, Franța, Spania, Albania.

Pentru a se asigura conspirativitatea acțiunii infracționale, după o anumită perioadă de timp, membrii grupului ar fi schimbat proprietarul autoturismelor și, implicit, numerele de înmatriculare, iar, în unele cazuri, le-ar fi modificat culoarea, pentru a nu atrage atenția autorităților privind frecvența intrărilor și ieșirilor din țările mai sus menționate.

Odată ajunse în România, membrii grupului ar fi scos drogurile din locașul special amenajat și le-ar fi depozitat în județul Ilfov, într-un imobil în care nicio persoană nu și-a declarat domiciliul. Ulterior, substanțele ilicite ar fi fost vândute către diverse persoane din București și zonele limitrofe, către clienți fideli ai grupului, alimentând astfel piața internă subterană cu importante cantități de droguri de mare risc (cocaină).

Pe parcursul urmăririi penale, au fost documentate două astfel de transporturi, respectiv 01-04.04.2022 și 04-08.08.2022, cu ocazia celui de-al doilea transport fiind depistate peste 10 kilograme de cocaină. Sumele de bani obținute din traficul de droguri de risc ar fi fost investite în bunuri de lux, achiziționate pe numele altor persoane, pentru a ascunde proveniența ilicită a veniturilor.

Cu privire la infracțiunea de punerea în circulaţie de valori falsificate sau dobândirea de instrumente de plată fără numerar falsificate s-a reținut că unul dintre cei în cauză ar fi deţinut, în vederea punerii în cirulaţie, 400 de euro, formată din bancnote contrafăcute, având cupiurile de 50 de euro. Prin rechizitoriu, s-a solicitat confiscarea și distrugerea, cu păstrarea de contraprobe, 10.553,67 grame cocaină și 501,04 grame de heroină.

În plus, s-a solicitat confiscarea echivalentului cantității de droguri care au fost introduse în România în luna aprilie 2022, respectiv 250.000 de euro, valoare de achiziție, și un milion de euro, valoare de piață, precum și confiscarea autoturismului modificat în vederea disimulării drogurilor.

S-a solicitat menținerea măsurilor asiguratorii dispuse în cauză (sume de bani, 2 imobile, un autoturism, bunuri mobile) și confiscarea extinsă a acestora. Dosarul a fost înaintat, spre competentă soluționare, Tribunalului București. În cauză, polițiștii și procurorii au beneficiat de sprijinul Serviciului de Investigații Financiare - Direcția de Combatere a Criminalității Organizate ale căror activități au condus la identificarea activelor financiare, ce au dus la confiscări de 424.000 de euro.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Evenimente » Cea mai importantă grupare care alimenta cu droguri piaţa din Capitală, destructurată. Substanţele, ascunse în maşini modificate la service