Antena Meniu Search
x

Video Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România, la Şumuleu Ciuc. Peste 40.000 de credincioşi sunt aşteptaţi pentru sărbătoarea Rusaliilor

Catolicii şi ortodocşii s-au adunat zilele acestea la Șumuleu Ciuc, pentru sărbătoarea Rusaliilor. Veniţi din întreaga ţară, pelerinii au parcurs diferite trasee, s-au rugat şi au participat la slujbe. Astăzi vor continua rugăciunile şi vor participa la procesiune. 

de Redactia Observator

la 22.05.2021, 12:15

Vezi și

Sute de pelerini au venit la Șumuleu Ciuc încă de aseară. Cei care au ales sa ajunga acolo pe jos, au avut de indurat vremea schimbatoare.

Pelerin: Am pornit de la Comăneşti şi am parcurs în jur de 13 km. 

In fiecare an, in sambata Rusaliilor, pelerinii vin la biserica Sfintei Fecioare Maria din Șumuleu Ciuc si se roaga în cadrul celui mai mare pelerinaj catolic din Europa Centrală şi de Est. 

Pelerin: Am venit 65 de pers, un grup mult mai restrâns decât în anii precedenţi, am venit pe jos cum e normal. Ori plouă, ori bate vântul, ori bate soarele, trebuie sa depui tot efortul ca sa ajungi la timp aici... Ne-am incarcat sufleteşte, ce sa zic, e foarte frumos. 

Pe munte, în locul în care va fi oficiată Liturghia, a inceput forfota.

Pelerin: Am pornit din fata primariei si sunt bucuros ca am putut sa vin in anul asta.

Pelerinii nu trebuie să uite de regulile impuse în pandemie

Astăzi, după slujba religioasă, va fi prezentata o scena cu crucificarea lui Iisus în Ierusalim. Pelerinii pot merge pe jos, cu căruţa sau cu maşinile personale, însă nu este permis accesul cu curse de autobuz speciale. De asemenea, trebuie să poarte mască şi să respecte distanţa de 1,5 metri.

Vor fi organizate rute de acces diferite, în funcţie de regiunea geografică din care vin, iar în şaua dintre muntele Şumuleul Mare şi muntele Şumuleul Mic, unde va fi oficiată slujba religioasă, participanţii vor fi repartizaţi pe sectoare, identificate prin culori, tot în funcţie de zona din care provin.

Conform programului anunţat, la ora 10.00, Laborumul, steagul sfânt al Şumuleului, va fi purtat de mai multe persoane din faţa bisericii spre altarul în aer liber din şaua muntelui Şumuleu. Liturghia va începe la ora 12.30 şi va fi oficiată de episcopul auxiliar de Alba Iulia, Kerekes Laszlo.

Panglici de rugăciuni aduse din întreaga lume 

Árpád János Potápi, secretarul ungar de stat responsabil pentru politicile naţionale, a parcurs călare distanţa dintre Băile Tuşnad şi Şumuleu Ciuc. Oficialul ungar a purtat, printre altele, panglicile de rugăciune cu mesajele comunităţilor maghiare din Bazinul Carpatic şi lumea întreagă.

Anul acesta, autorităţile au permis pelerinilor să fie prezenţi într-un număr limitat, însă de la distanţă, au fost trimise panglici de rugăciuni. În timp ce anul trecut, oraşele Braşov şi Târgu-Mureş au fost cele mai îndepărtate două puncte de unde au pornit la drum pelerinii care au colectat aceste panglici, anul acesta a fost organizată o colectare a mesajelor din toate diecezele romano-catolice din Transilvania, Partium şi Banat.

Crucile sunt purtate de pelerini care se deplasează călare, pe bicicletă sau pe jos, şi care opresc în diferite aşezări, unde panglica pe care se regăseşte mesajul comunităţii locale este legată pe cruce. De regulă, pelerinii sunt primiţi şi binecuvântaţi de preot, iar persoana care leagă panglica pe cruce este primarul localităţii. Anul acesta, patronajul spiritual al colectării panglicilor este asigurat de Erik Urbán, şeful Ordinului Franciscan din Transilvania, iar patronajul laic, de cântăreţul de operă Levente Molnár, care a parcurs pe jos unele dintre porţiunile de drum dintre aşezarea maghiară Máriapócs şi localitatea transilvană Şumuleu Ciuc.

Cel mai mare pelerinaj din Europa Centrală şi de Est

Pelerinajul Rusaliilor catolice de la Şumuleu Ciuc este considerat cel mai mare din Europa Centrală şi de Est şi îşi are originea în urmă cu aproape patru secole şi jumătate, potrivit news.ro. În centrul pelerinajului se află Fecioara Maria, a cărei statuie a fost sculptată în lemn de tei între anii 1510 şi 1515, fiind cea mai mare statuie făcătoare de minuni din lume.

În anul 1567, după ce au ieşit victorioşi în lupta cu armatele principelui Transilvaniei, Ioan Sigismund, care a încercat să le impună religia unitariană, credincioşii catolici au făcut legământ că în sâmbăta dinaintea Rusaliilor se vor întoarce să îşi exprime recunoştinţa. Şi, an de an, au venit tot mai mulţi, harghitenilor li s-au alăturat alţi credincioşi (reformaţi, unitarieni, chiar şi ortodocşi) de pretutindeni, până când biserica a devenit neîncăpătoare, astfel că liturghia s-a mutat pe Muntele Şumuleul Mic.

La 1 iunie 2019, Papa Francisc s-a aflat la Şumuleu Ciuc, unde a transmis credincioşilor că pelerinajul anual aparţine moştenirii Transilvaniei, dar aduce cinstire tradiţiilor româneşti şi ungureşti şi că evenimentele triste din trecut nu pot fi un obstacol pentru convieţuirea fraternă.

Tot atunci, Suveranul Pontif a dăruit Sanctuarului marian de la Şumuleu Ciuc Tradafirul de aur, pe care l-a aşezat la picioarele statuii făcătoare de minuni a Fecioarei Maria. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aveţi deja sau vă gândiţi să vă luaţi un al doilea job, ca să faceţi faţă scumpirilor?

Observator » Evenimente » Cel mai mare pelerinaj al catolicilor din România, la Şumuleu Ciuc. Peste 40.000 de credincioşi sunt aşteptaţi pentru sărbătoarea Rusaliilor