Antena Meniu Search
x

Video Cetăţuia, simbolul Braşovului, prinsă în războiul din instanţă. Zidurile monumentului la un pas să cadă

Unul dintre cele mai frumoase monumente ale Brașovului a ajuns o ruină. Zidurile Cetățuii de pe dealul Straja stau să cadă, iar turiștii sunt somați să stea departe, să nu cumva să fie răniți de vreo țiglă, cărămidă sau bucată de tencuială căzută. Monumentul este disputat în instanță de Primărie și o firmă privată, iar până la o sentință definitivă, nimeni nu investește în reabilitarea lui. 

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 24.03.2022, 08:31

Vezi și

Ridicată pe una din colinele Brașovului, Cetățuia a fost inițial un turn de veghe, din piatră și cărămidă. Înconjurat ulterior cu un bastion cu patru turnuri, Cetățuia a ajuns unul din simbolurile Brașovului. 

Claudiu Loghin - reporter Observator: Atenție, cade tencuiala, scris în română, în engleză, în germană și în italiană. După aproximativ 500 de ani de istorie a Cetățuii de pe Dealul Straja, acestea sunt singurele inscripții destinate turiștilor. Oaspeții Brașovului sunt avertizați asupra pericolului extrem de mare, la care se expun, dacă se apropie de zidurile ce stau să cadă. 

Procesul a început pe 6 mai 2015, între Primăria Brașov și o societate de investiții care administra vestigiul. Iar până când judecătorii nu decid a cui e cetatea, acest simbol va continua să se degradeze.

Închisă de 7 ani

Pe acelaşi subiect

Localnic: E un obiectiv interesant pentru turiști, pentru brașoveni și pentru cei care ne vizitează orașul.  

Turistă: Aș fi vrut s-o vizităm. Am venit știind că este închisă, dar am fi vrut s-o vizităm și înauntru. 

Cetățuia e închisă de șapte ani, de când a început procesul. Timp suficient pentru ca în ziduri să crească inclusiv copaci.

Sorin Toarcea, purtător de cuvânt Primăria Brașov: Presupun că, la acel moment, nimeni nu se aștepta să dureze atâția ani procesul, la Înalta Curte și am ajuns ca, de ani de zile, acel monument pe de o parte să fie închis, pe de altă parte să se degradeze în fiecare zi, iar costurile ei de reabilitare să crească în fiecare zi.

Următorul termen al procesului este fixat pentru 17 mai, la instanța supremă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Cetăţuia, simbolul Braşovului, prinsă în războiul din instanţă. Zidurile monumentului la un pas să cadă