Antena Meniu Search
x

Video Monumentele neputinței: 2 centre de lux pentru dependenții de heroină stau nefolosite de un deceniu, în Brașov

Se numesc frumos: comunități terapeutice. Ar fi trebuit să fie sprijin pentru dependenții de stupefiante după dezintoxicare. Au costat milioane, dar au devenit monumentele neputinței administrative, pentru că nu au fost folosite nici măcar o zi. Vorbim despre două centre de sprijin pe care Agenția Națională Antidrog le-a înființat în centrul țării.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 16.03.2022, 22:21

Vezi și

Dejani, județul Brașov. La poalele munților Făgăraș e amenajată așa numita comunitate terapeutică pentru foștii dependenți de heroină. Un proiect lansat în 2008, de Agenția Națională Antidrog. Cost total: 1.100.000 de euro, din care 800.000 fonduri europene, iar restul banii Guvernului României.

Claudiu Loghin, reporter Observator: La Dejani, comunitatea terapeutică a fost amenajată într-o fostă cazarmă militară. Proiectul a fost făcut astfel încât beneficiarii să poată primi aici cele mai bune condiţii hoteliere. Comunitatea nu funcţionat însă niciodată, iar clădirile de aici se degradează pe zi ce trece.

Clădirea, cu confortul unui hotel de patru stele, e gata de mai bine de zece ani

Și tot de atunci e nefolosită. Ar fi putut găzdui 60 de beneficiari, care să facă, pe o perioadă între șase luni și doi ani, terapie si să poată păşi alături de specialiști spre o viață normală. 

Pe acelaşi subiect

Gheorghe Lazea, primar Dejani: Nu mi se pare corect. Adică bagi banii în ceva... se puteau găsi alte variante. E o investiție care stă părăsită, pe zi ce trece se degradează.

Urmările unui astfel de eșec sunt greu de estimat, pentru o persoană tocmai ieșită din dezintoxicarea de droguri.

Dr. Ioana Dumitru, medic psihiatru: Fizic, e destul de suferind, pentru că organismul a trecut printr-un proces relativ violent de dezitoxicare și lasă urme pe toate organele și pe toate cele, iar emoțional, marea majoritate merg în partea de anxietate, de depresie, cu sentimente de vină, care cumva îi conduc înapoi către consum.

Reprezentanţii Agenției Naționale Antidrog  nu au avut până la această oră nicio explicaţie despre motivele pentru care centrul este nefolosit, cât costă paza lor lui și ce soluții ar fi pentru rezolvarea acestei probleme. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » Monumentele neputinței: 2 centre de lux pentru dependenții de heroină stau nefolosite de un deceniu, în Brașov