Antena Meniu Search
x

Cod Roşu de inundaţii în Vrancea. E pericol și pe râuri din Caraş-Severin şi Arad, a fost emis Cod Galben

Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă după-amiaza o avertizare Cod Roşu de inundaţii pentru râuri din judeţul Vrancea şi două atenţionări Cod Galben pentru râuri din judeţele Caraş-Severin şi Arad, valabile până la ora 24:00.

de Redactia Observator

la 30.07.2022, 18:32

inundații
Cod Roşu de inundaţii în Vrancea. E pericol și pe râuri din Caraş-Severin şi Arad, a fost emis Cod Galben - Shutterstock (arhivă)

Potrivit hidrologilor, a fost instituit Cod roşu pe râurile din bazinul hidrografic Putna - bazin amonte S.H.Tulnici, judeţul, Vrancea, deoarece, în urma precipitaţiilor înregistrate, a celor prognozate şi propagării, se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri, cu posibile depăşiri ale Cotelor de pericol.

Fenomenele se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri mici din bazinul hidrografic Putna - bazin amonte S.H. Lepşa, subliniază INHGA.

De asemenea, sunt posibile depăşiri alte Cotelor de atenţie pe râurile mici din bazinele hidrografice Pogăniş - bazin amonte Ac. Cadar Duboz, judeţul Caraş - Severin, şi Crişul Alb - afluenţii aferenţi sectorului aval S.H. Gurahonţ, judeţul Arad.

Cod roșu de ploi, grindină și vijelii în mai multe județe, până duminică seara

Pe acelaşi subiect

Administrația Națională de Meteorologie a emis, sâmbătă, mai mute alerte de vreme severă, între care un cod roșu de instabilitate atmosferică accentuată în vestul țării. Sunt vizate județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor, unde se vor semnale ploi torențiale, vânt puternic, dar și căderi de grindină.

Conform ANM, sâmbătă, între orele 15.00 - 20.00, în județele Caraș-Severin, Timiș, Arad și Bihor vor fi intervale scurte de timp în care local se vor semnala intensificări puternice ale vântului, cu viteze de peste 90...100 km/h. 

Pe alocuri vor fi căderi de grindină de medii și mari dimensiuni și averse torențiale (cantități de apă de peste 50 l/mp în perioade foarte scurte).

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Evenimente » Cod Roşu de inundaţii în Vrancea. E pericol și pe râuri din Caraş-Severin şi Arad, a fost emis Cod Galben