Antena Meniu Search
x

Comoara descoperită în Constanţa de muncitorii care săpau în foaierul Teatrului de Stat pentru lucrări de reabilitare

O parte din zidul cetății antice Tomis a fost descoperit în timpul lucrărilor de reabilitare de la Teatrul de Stat din Constanţa. Muncitorii au dat peste zidul vechi de două milenii în timpul săpăturilor în foaierul teatrului.

de Redactia Observator

la 04.02.2022, 16:53

Vezi și

Zidul Cetăţii Tomis a fost descoperit în timpul lucrărilor care au loc în această perioadă la Teatrul de Stat Constanţa şi care îşi propun consolidarea clădirii şi creşterea eficienţei energetice.  "Zidul care susține pilonii de la intrarea în sala mare stă o dată pe fundația zidului de incintă pe partea exterioară a lui şi pe unul din blocurile mari ale postamentului", explică un arheolog.

Cercetările arheologice sunt în plin proces în foaierul teatrului de stat din Constanța. Reabilitarea clădirii a scos la iveală o porțiune din zidul de apărare al vechiului oraș de la malul marii. Arheologii spun că este o descoperire importantă pentru că pot astfel contura circuitul zidului de incintă al cetății anticului Tomis.  "Este păstrat pe porțiuni, are o lățime de 3 metri. Se vede cum au pus clădirea peste zidul antic", explică Constantin Băjenaru, arheolog. 

La finalul cercetarilor arheologice zona va fi conservată cel mai probabil va fi acoperită cu sticlă și va putea fi vizitată de cei care vor intra în foaierul Teatrului de Stat din Constanța.  ”În sălile în care se vor efectua aceste lucrări de reparații se va intra în pământ iar acolo probabilitatea mare să descoperim morminte”, a explicat Aurel Mototolea, directorul Muzeului de Istorie.

Cel mai probabil, lucrările la Teatrul de Stat din Constanța vor mai scoate la iveală mărturii de istorie. Arheologii spun că, este posibil că și în cartierele de blocuri din vecinătatea acestei zone să mai fie descoperite astfel de vestigii.

Pe acelaşi subiect

Lucrările de la Teatrul de Stat din Constanţa ”au scos la iveală o comoară”

Anunţul a fost făcut de primarul municipiului Constanţa, Vergil Chiţac, pe pagina sa de Facebook. "Lucrările de la Teatrul de Stat au scos la iveală o comoară: zidul Cetăţii Tomis. Dragi constănţeni, trăim într-un oraş cu adevărat special. Odată cu lucrările pe care le efectuăm la Teatrul de Stat - Fantasio în vederea eficientizării energetice şi consolidării clădirii ce a fost construită la începutul secolului trecut, specialiştii Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, sub coordonarea domnului Constantin Băjenaru, au scos la iveală continuarea zidului de incintă al anticului Tomis în foaierul teatrului.

Este un moment de o frumuseţe şi o însemnătate aparte, ce ne va permite să punem în valoare, chiar în clădirea teatrului, bogata noastră moştenire istorică în armonie cu prezentul cultural al Constanţei. Aştept cu nerăbdare rezultatul final al reabilitării clădirii şi noua înfăţişare a acesteia”, a declarat primarul Vergil Chiţac. 

Lucrările în cadrul proiectului "Creşterea eficienţei energetice a imobilului Teatrul de Stat Constanţa” sunt programate a se finaliza la sfârşitul acestui an. Valoarea investiţiei este de aproape cinci milioane de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Evenimente » Comoara descoperită în Constanţa de muncitorii care săpau în foaierul Teatrului de Stat pentru lucrări de reabilitare