Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om

Cercetătorii de la Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca anunţă că au făcut o descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, unde au găsit o fosilă de biban de mare, cu o vechime de 33 de milioane de ani.

de Redactia Observator

la 04.02.2022 , 12:07

Descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om Descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om - news.ubbcluj.ro

Cercetătorii spun că au descoperit cea mai veche fosilă a unui biban de mare din Europa. Echipa care a făcut descoperirea a fost formată din dr. Ionuţ Grădianu (UBB şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Piatra Neamţ), dr. Marian Bordeianu (UBB), respectiv prof. dr. Vlad Codrea (UBB), potrivit news.ubbcluj.ro.

De ce este importantă descoperirea fosilei

Specia Dicentrarchus oligocenicus, veche de aproximativ 33 milioane de ani  a fost descoperită în sud-estul României, în judeţul Vrancea, pe valea pârâului Coza, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om.

Articolul continuă după reclamă

„Zona în discuţie este pe cât de instructivă pe plan geologic, pe atât de pustie, arareori călcată de om. Numele speciei indică vârsta formaţiunilor geologice de provenienţă. Descoperirea se rezumă la un schelet aproximativ complet care se deosebeşte morfologic de toate speciile oligocene sau mai vechi deja cunoscute, dar care se aseamănă extrem de mult cu actualul lavrac. Fosila tip se află în colecţia Muzeului de Paleontologie-Stratigrafie al UBB", au precizat cercetătorii.

Pe acelaşi subiect

Cei trei specialişti din cadrul Laboratorului de Paleotheriologie şi Geologia Cuaternarului al Universităţii Babeş-Bolyai, alături de Dr. Nicolae Trif (Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu) au mai prezentat, în anul 2018, o faună de peşti fosili din aceeaşi regiune, cuprinzând şapte specii (un rechin şi şase peşti osoşi), însă niciuna nu are valoarea sistematică a noii forme, nouă pentru ştiinţă.

Ce este bibanul de mare sau lavracul

Această descoperire nu doar că îmbogăţeşte zestrea paleontologică naţională şi internaţională, dar constituie şi un exemplu elocvent care arată că cercetările geologice şi paleontologice din România pot ajunge la niveluri înalte atunci când sunt bazate pe pasiune.

Lavracul sau bibanul de mare european este unul dintre peştii marini cu cea mai mare importanţă economică care se găseşte în crescătoriile din Europa. Acest peşte migrator vieţuieşte în estuare, lagune şi zone de coastă din jurul Mării Negre, Mării Mediterane şi din zonele estice ale Oceanului Atlantic. De-a lungul timpului a fost intens studiat în vederea creşterii în scopuri comerciale, însă, până acum se cunoşteau foarte puţine date despre strămoşii săi.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Evenimente » Descoperire uimitoare în Munţii Vrancei, într-o zonă sălbatică, rareori călcată de om