Antena Meniu Search
x

Video Vânătoare de comori cu succes pentru un braşovean. Ar putea fi răsplătit şi cu 45% din valoarea bijuteriilor dacice descoperite

Trei brăţări dacice din argint, de o valoare istorică foarte mare, au fost descoperite într-o pădure din judeţul Braşov de un arheolog amator. Bărbatul ieşise la vânătoare de comori cu un detector de metale. Brăţările au fost predate deja autorităţilor. Experţii spun că au o vechime de aproximativ două mii de ani.

Claudiu Loghin
de Claudiu Loghin

la 09.12.2021, 08:31

Vezi și

Arheologul amator a găsit cele trei brăţări la rădăcina unui copac, cu ajutorul unui detector de metale. Sunt din argint şi într-o stare de conservare foarte bună. Bijuteriile care au o vechime de aproximativ două mii de ani urmează să fie restaurate și evaluate de specialiști. "Mi-am dat seama cât de importante sunt, pentru că mai văzusem modelul acela la brăţările de aur care s-au descoperit la Sarmizegetusa", povesteşte arheologul amator.

Cum arată brăţările dacice descoperite în Braşov

"Aceste modele sunt deosebit de interesante prin unicitatea lor, capetele acestor brăţări sunt reprezentate printr-o formă antropomorfă. Partea de tijă a brăţării este un brâu în trosadă care este simbolul trăiniciei", spune Gheorghe Mitran, specialist Direcţia de Cultură Braşov.

O pasiune descoperită întâmplător

Arheologul de ocazie spune că s-a apucat întâmplător de acest hobby. A vrut să vândă nişte produse, cu trei ani în urmă, iar cineva i-a propus la schimb un detector de metale. De atunci a mai găsit o spadă de secol 13, un vârf de lance şi un cuţit de luptă. Cei care descoperă obiecte valoroase pot primi din partea statului, conform legii, până la 45% din valoarea lor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Stiri sociale » Vânătoare de comori cu succes pentru un braşovean. Ar putea fi răsplătit şi cu 45% din valoarea bijuteriilor dacice descoperite