Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Craterul din Slănic Prahova s-a adâncit şi ameninţă blocurile din zonă. În pereţi au apărut spărturi cât pumnul

Când credeau că sunt în afară oricărui pericol, locuitorii din Slănic s-au trezit că le fuge pământul de sub picioare din nou. O groapă s-a căscat chiar în zona în care a apărut şi cea precedentă. De data aceasta, asfaltul a început să se surpe în weekend şi craterul a continuat să crească în fiecare oră. Oamenii sunt panicaţi: crăpăturile au ajuns deja în apropierea blocurilor din zonă.

de Cristi Popovici

la 12.08.2024 , 13:46

Pare o poveste fără sfârşit aici, la Slănic Prahova. În aprilie, când a apărut pentru prima dată această groapă pe una din străzile principale, strada 23 August, autorităţile le-au spus localnicilor să stea liniştiţi pentru că blocurile lor nu sunt în niciun pericol.

S-a adâncit craterul de la Slănic Prahova

Apele subterane au provocat atunci pericolul şi zeci de oameni au fost evacuaţi din două blocuri, timp de câteva săptămâni. Craterul format la alunecarea de teren din aprilie a fost astupat de autorităţi, însă pământul a continuat să se surpe. În weekendul abia încheiat, strada a luat-o la vale brusc, spre disperarea locatarilor celor două-trei blocuri din apropiere.

Vezi și

Acum, o firmă specializată a început iar lucrări de stabilizare a solului. În blocurile din jur au apărut spărturi mari, cât să intre pumnul în ele. De asemenea, clădirile sunt uşor înclinate spre zona alunecării de teren, spun specialiştii de la Fizica Pământului. Rapoartele întocmite de geologi şi seismologi după alunecarea de teren din primăvară arătau că surparea a stagnat, iar zona era sigură.

Localitatea Slănic Prahova stă însă pe un zăcământ de sare, dispus sub forma unei lentile, iar sarea este exploatată de foarte mult timp. Experţii spun că nimeni nu mai ştie pe unde se află unele galerii ieşite din uz. Într-una din aceste galerii este un alt pericol: la mică distanţă de acest loc, aproximativ 2 km, o galerie s-a umplut cu apă, este vorba despre 600.000 de metri cubi, apă care trebuie scoasă de acolo şi dată mai departe în pârâul Slănic, însă acest lucru ar putea provoca un dezastru ecologic în zonă.

Cristi Popovici Like

Nu poți să fii jurnalist dacă nu iubești adrenalina, provocările și, mai ales, oamenii. Este una dintre cele mai palpitante meserii din lume. ...

Întrebarea zilei
Ce faceţi cu hainele vechi, le aruncaţi sau le duceţi la reciclat?
Observator » Evenimente » Craterul din Slănic Prahova s-a adâncit şi ameninţă blocurile din zonă. În pereţi au apărut spărturi cât pumnul