Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Craterul de pe strada surpată din Slănic, acoperit cu pietriş. Experţii spun că localnicii se pot întoarce acasă, deşi crăpăturile au ajuns până la blocurile lor

Zona e sigură, oamenii se pot întoarce în casele lor. Este concluzia experţilor în cazul străzii surpate chiar în centrul oraşului Slănic Prahova. Craterul ar fi apărut ca urmare a acumulării şi infiltrării apei în sol. Localnicii se tem însă, în continuare. 

de Cristina Filip

la 14.05.2024 , 20:14

Strada 23 august din Slănic a fost redeschisă după ce autorităţile au decis că nu mai e niciun pericol.

Craterul uriaş a fost acoperit cu pietriş

Experţii au stabilit că surparea s-a produs exclusiv din cauza infiltraţiilor de apă şi au luat primele măsuri pentru stabilizarea solului. Varianta ca minele de sare să fie cauza surpării ar fi puţin probabilă, dar nu poate fi exclusă pe termen mediu. 

Vezi și

Cauza dizolvării unor componente solubile masive sau disperse care să indice grade de saturare semnificative cu sare nu reiese din analizele de laborator asupra apei care stagna în zona prăbușită. Există o probabilitate redusă ca factorul cauzal să aibă legătură cu instabilitatea locală a masivului, însă această cauză trebuie luată în considerare intr o viitoare expertiza detaliată.

Pe acelaşi subiect

Emil Drăgănescu - prefect Prahova: Caracteristica zonei a facut posibilă această stagnare a apelor aici, există si posibilitatea unor foste puţuri mai vechi, unor foste fose. S-a incercat umplerea gropii, in prima faza prin impermeabilizarea zonei de fund printr-un material specific.

Cristina Filip, reporter Observator: După trei săptămâni, benzile care delimitau zona de pericol au fost îndepărtate, iar craterul a fost împrejmuit cu un gard de plasă. Autorităţile au început să umple groapa cu pietriş însă pe măsură ce se tasează, sunt trimise alte si alte camioane încărcate. Se va continua în acest ritm până ce va fi complet acoperită şi se va putea face reasfaltarea. 

Până atunci, doar pietonii vor putea trece prin zonă

Emil Drăgănescu - prefect Prahova: S-a concluzionat că blocurile nu sunt afectate. Specialistii au recomandat montarea unor senzori de alarmare, ca in situatia in care exista ceva modificari la structura de rezistentă, astfel incat ca oamenii să fie anuntati. 

Chiar dacă li s-a dat voie să revină acasă, cei 52 de locatari evacuaţi nu sunt deloc liniştiţi. Crăpăturile au ajuns până aproape de blocurile lor.

Femeie: În prima zi cand s-au apucat de astupat groapa, din cate stiu, 20 de camioane s-au adus, ulterior s-au mai adus patru, inclusiv aseară s-a mai adus un camion care a fost împins de dimineaţă în gaură, în groapă.

Mulţi nu au fost impresionaţi de craterul de 150 de metri, aşa că nici n-au plecat din case.

Specialiştii fac monitorizări în întreg oraşul pentru a vedea dacă mai există pericol de surpare şi în alte zone. 

Cristina Filip Like

Cred că profesia asta m-a ales pe mine înainte să o aleg eu pe ea. Nu întâmplător.

Întrebarea zilei
Aţi putea să vă îndepliniţi sarcinile de serviciu într-un interval de lucru mai scurt?
Observator » Evenimente » Craterul de pe strada surpată din Slănic, acoperit cu pietriş. Experţii spun că localnicii se pot întoarce acasă, deşi crăpăturile au ajuns până la blocurile lor