Antena Meniu Search
x

Video Cum explică Vlad Voiculescu tragedia de la Victor Babeș: ”Știm că sistemul e suprasolicitat, dar asta nu justifică o tragedie”

Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, a afirmat că unitatea mobilă de terapie intensivă de la Victor Babeș avea toate avizele necesare pentru funcționare, arătând că există ”indicații” că defecțiunea care a dus la moartea celor trei pacienți a plecat din interiorul TIR-ului ATI. ”Ancheta trebuie să ne arate care au fost cauzele tehnice, dacă au fost, sau dacă a fost o eroare umană”, a spus Vlad Voiculescu.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 13.04.2021, 16:46

Vlad Voiculescu, declaratii după tragedia de la Victor Babeș
Vlad Voiculescu, declaratii după tragedia de la Victor Babeș - Hepta
  • O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș a dus la decesul a trei pacienți, luni seara.
  • Alți cinci pacienți au fost transferați în scurt timp de la producerea defecțiunii.

Principalele declarații ale lui Vlad Voiculescu:

Știm că sistemul sanitar este suprasolicitat, oamenii sunt obosiți, echipamentele sunt la limită, dar asta nu justifică o tragedie. Am solicitat avizul de funcționare al unității mobile. Din punct de vedere al evaluării DSP, unitatea mobilă respectă normele de igienă și sănătate publică. 

Am cerut normele de funcționare pentru toate unitățile mobile.

Echipa de anchetă este coordonată de Parchet în acest moment.

INFORMARESetările tale privind cookie-urile nu permit afișarea conținutului din această zonă. E necesar să accepți cookie-urile social media pentru afisarea acestui tip de conținut. Modifică setările

Ora a fost precizată de mine aseară. După ora 18 a fost confirmată problema de la Victor Babeș. Prmul lucru a fost să sun și să mă asigur că sunt locuri pentru pacienți la alte spitale.

Conform raportării zilnice a spitalelor, azi avem 1687 de paturi ATI, din care 50 paturi destinate copiilor. Există 50 de pacienți ATI internați în plus față de paturi, numărul variază zilnic în funcție de situația locală

Azi avem 846 pacienți, în UPU, 20 intubați, 134 pe ventilație noninvazivă

Întrebare: Ce măsuri imediate au fost luate?

Prioritatea a fost să găsim locuri în care să fie transferați pacienții. Când am ajuns m-am interesat despre situația celorlalti pacienți. Dacă există informații despre cauze. M-am asigurat că poliția este anunțată și familiile pacienților știu de tragedie.

Cu Arafat am vorbit după ora 18.00. La spital procedurile sunt clare. Se încearcă salvarea pacienților, transferul pacienților, după care este anunțată poliția. Asta e ceea ce s-a întâmplat.

Întrebare: La ce oră s-a produs incidentul?

Ora incidentului: presupun că înaintea orei 18.00, eu am aflat în jur de ora 18.00. Am întrebat dacă poliția fusese anunțată, nu mi-a fost confirmat scest lucru, am insistat ca poliția și familiile să fie anunțate

Monica Althamer, secretar de stat: La ora 19.25, ministrul a cerut să fie anunțată Poliția în momentul în care, personalul medical a spus că nu a făcut acest lcuru, având în vedere că s-au ocupat de transfer. Nu erau medicii într-o stare obișnuită, au asistat la o tragedie, prioritatea a fost salvarea vieții oamenilor. După ce am ajuns la fața locului, am ajuns la 18.20 eu, imediat și ministrul, am vorbit cu medicii.

Întrebare: De ce a durat 4 ore până la apariția în presă?

Monica Althamer, secretar de stat: Conform legislației în vigoare, trebuie anunțate mai întâi familiile pacienților. Anunțul se face conform legislației în vigoare de către medicul de gardă, la 2 ore aproximativ de la momentul decesului.

Întrebare: Cine l-a informat pe Vlad Voiculescu de tragedie?

Am aflat de la doamna secretar de stat Monica Althamer, care are în subordine serviciul de urgență de la Ministerul Sănătății. Ne-am interesat dacă putem ajuta. Am cerut ca Poliția și familiile să fie anunțate. De ce nu a aflat presa imediat? Esențial este să ajuți si asta a fost prioritatea medicilor, după care a doua prioritate a fost să anunți organele care au atribuții, Poliția și familiile. Apoi faci un comunicat de presă.

Întrebare: Cauza tragediei de la Victor Babeș?

Avem indicații că defecțiunea e dinăuntrul TIR-ului. Toate ventilatoarele s-au oprit dintr-o dată. Din explicațiile primite de la dl. Arafat, DSU, care a achiziționat aceste TIR-uri și le are în operare, știm că a fost o problemă care ține de presiunea oxigenului. Asta putea duce la oprirea tututor ventilatoarelor.

Ancheta trebuie să ne arate care au fost cauzele tehnice, dacă au fost, sau dacă a fost o eroare umană.

Întrebare: De ce a lipsit la declarația de luni seară de la Guvern?

Cred că premierul l-a invitat pe dr. Arafat la conferința de presă pentru a comunica cel care este direct implicat în operarea acestei unități mobile de terapie intensivă să poate să ofere toate detaliile tehnice pe care le-a și oferit. Dacă m-ar fi invitat aș fi mers, dar înțeleg foarte bine care au fost motivele pentru care l-a invitat pe dr Arafat și cred că explicațiile de ieri au fost binevenite.

Întrebare: Ce face Ministerul Sănătății pentru a opri pandemia?

Ministerul Sănătății nu poate stăvili numărul de pacienți, ci să îngrijească pacienții. Ministerul Sănătății, împreună cu toate spitalele, cu DSU și alte instituții, încearcă să crească capacitatea de paturi ATI și echipe de oameni, care sunt în număr limitat. În momentul acesta, asta e tot ceea ce poate face Ministerul Sănătății. Problema pandemiei nu poate fi rezolvată de minister, e nevoie de efortul fiecăruia dintre noi.

Mă simt responsabil pentru tot ceea ce fac. Ieri s-a făcut tot ce s-a putut pentru pacienți

Întrebare: Se transformă Spitalul Fundeni în spital Covid?

Nu vorbim de transformare a Institului Clinic Fundeni în totalitate în spital Covid. Nu vorbim despre un alt spital transformat în spital Covid în momentul acesta.

Vlad Voiculescu a afirmat că a aflat de incidentul de la Spitalul „Victor Babeș” din Capitală în jurul orei 18.30, însă secretarul de stat Andeea Moldovan afirmă că ministrul a fost la spital la ora 17.00. Raed Arafat a precizat că a fost sunat de Voiculescu după ora 18.00.

Cu foarte puțin timp înainte ca premierul Florin Cîțu și șeful DSU, Raed Arafat să înceapă conferința de presă de luni noaptea, Voiculescu a scris pe Facebook faptul că a aflat despre problemele de la spitalul „Victor Babeș” în jurul orei 18.30.

În timpul conferinței, Raed Arafat a oferit detalii pe ore despre modul în care a comunicat autorităților tragedia de la „Victor Babeș”. Șeful DSU a spus că deși a aflat în jurul orei 17.00, a fost sunat de ministrul Sănătății în jurul orei 18.00.

O defecțiune la instalația de oxigen a TIR-ului de Terapie Intensivă de la Spitalul Victor Babeș a dus la decesul a trei pacienți, luni seara. Alți cinci pacienți au fost transferați.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Reuşiţi să ţineţi cel mai aspru şi mai lung post din an, care a început astăzi?

Observator » Evenimente » Cum explică Vlad Voiculescu tragedia de la Victor Babeș: ”Știm că sistemul e suprasolicitat, dar asta nu justifică o tragedie”